Tarile in curs de dezvoltare sustin liberalizarea comertului mondial

Miercuri, 02 Decembrie 2009, ora 09:12
4468 citiri
Tarile in curs de dezvoltare sustin liberalizarea comertului mondial

Tarile in curs de dezvoltare au sustinut in aceasta saptamana la Geneva liberalizarea comertului international, in negocierile derulate de Organizatia Mondiala a Comertului (OMC), ce au ca scop deschiderea pietelor agricole din tarile dezvoltate, relateaza AFP, preluat de NewsIn.

"In termeni politici, tarile in curs de dezvoltare au preluat in mod clar in aceasta saptamana fraiele apararii multilateralismului, in fata dezangajarii de care au dat dovada tarile dezvoltate, precum Statele Unite", a declarat marti Romain Benicchio, analist in cadrul ONG-ului Oxfam.

Circa 110 tari emergente si in curs de dezvoltare au dat dovada de o unitate fara precedent in cadrul reuniunii OMC de la Geneva, aparand importanta formularii unei concluzii "cat mai rapid posibil" in cadrul rundei Doha.

Negocierile pentru runda Doha au inceput in 2001 in Qatar si s-au prelungit aproape un deceniu.

"Subliniem importanta unui sistem comercial multilateral regulat, solid, deschis si just pentru lupta impotriva protectionismului si participarea la crestere", au explicat intr-o declaratie comuna marile economii emergente, precum Brazilia, China, India, tarile din Africa si Asia Pacifica, precum si grupul tarilor cu cea mai redusa dezvoltare. Mesajul este clar: "nu trebuie sa subestimam puterea tarilor in curs de dezvoltare. Pozitia lor trebuie sa fie, prin urmare, inteleasa", a declarat ambasadorul ONU Hisram Badr, ce reprezinta tarile din Africa.

Discutiile purtate in aceste zile la Geneva au inceput in noiembrie 2001 la Doha si au ca scop coborarea barierelor comerciale la nivel mondial pentru intensificarea schimburilor intre tari cu niveluri diferite de dezvoltare economica. 

 

#comert, #liberalizare, #tari , #Africa