Seful Franklin Templeton se teme de o noua criza, daca regulile privind derivatele nu se modifica

Marti, 21 Iulie 2009, ora 10:10
1790 citiri
Seful Franklin Templeton se teme de o noua criza, daca regulile privind derivatele nu se modifica

Mark Mobius, seful Franklin Templeton Investments, companie aleasa sa administreze si activele Fondului Proprietatea, se teme ca Statele Unite si alte tari vor esua in reglementarea derivatelor, pregatind astfel terenul pentru o noua criza financiara, potrivit unui interviu acordat MarketWatch, preluat de NewsIn.

"Ma tem ca presiunea exercitata asupra politicienilor din Statele Unite sau din alte tari va fi asa mare incat ei nu vor putea sa implementeze schimbarile potrivite in ceea ce priveste reglementarile", a spus Mobius, presedintele si directorul general al Fraklin Templeton, intr-un interviu acordat MarketWatch.

Derivatele, instrumente financiare complexe al caror pret deriva din valoarea activului suport, fie ca acesta este o marfa, o valoare mobiliara sau o rata a dobanzii, stau la baza actualei crize financiare, in opinia sefului Franklin Templeton.

"Derivatele pot fi un lucru bun, dar daca nu sunt reglementate cum trebuie ele pot fi foarte distructive", a mai spus Mobius.

In cadrul aceluiasi interviu, seful Franklin Templeton a mai vorbit despre schimbarile dramatice care au avut loc in ultimii 20 de ani in ceea ce priveste investitiile in pietele emergente, punand in evidenta expansiunea de la doar cateva piete in care se investea, la mai mult de 40 de piete la nivel global, in care fondul investeste in prezent.

Despre economia Chinei, Mark Mobius remarca ca "o crestere de 8% este remarcabila", intr-o perioada in care alte economii se comprima.

El crede ca acest avans impresionant se datoreaza guvernului, care "a intervenit repede pentru a se asigura ca bancile continua sa crediteze si a luat, de asemenea, toate masurile pentru ca cele mai mari companii din economie, adica cele controlate de stat, sa investeasca".

"Aceasta combinatie de actiuni, completata de dorinta Chinei de a scapa de dependenta de exporturi, a creat un mediu financiar sanatos", a adaugat Mobius.

Cu toate acestea, Franklin Templeton cauta noi oportunitati de investitii in piete emergente cu lichiditate slaba sau unde capitalizarea companiilor este relativ scazuta, dar au perspective bune de crestere, in special in Africa sau in unele piete din America de Sud sau tari mai mici din Asia.

In 9 iunie, Comisia de selectie a administratorului Fondului Proprietatea, condusa de Enache Jiru, a anuntat ca Franklin Templeton Investment Management Ltd este castigatorul cursei pentru administrarea activelor FP, in conditiile in care a depus cea mai ieftina oferta.

Initial, opt candidati au depus oferte pentru administrarea Fondului Proprietatea, din care au fost selectate, intr-o a doua etapa, cinci companii, din care Comisia a pastrat doi ofertanti: Franklin Templeton si Morgan Stanley.

Franklin Templeton avea sub administrare la sfarsitul lunii iunie active totale de 451 miliarde dolari, in scadere cu 22% fata de nivelul inregistrat la sfarsitul lui iunie 2008. 

#criza, # derivate, # capitalizare, # companii , #Africa