Refugiati in propria tara: 40 de milioane de oameni si-au parasit casele, pentru a-si salva viata

Joi, 12 Mai 2016, ora 15:04
5276 citiri
Refugiati in propria tara: 40 de milioane de oameni si-au parasit casele, pentru a-si salva viata
Foto: Wikimedia

Refugiatii din Orientul Mijlociu si Africa de Nord ajunsi in Europa tin prima pagina a ziarelor din lumea intreaga, dar ei nu reprezinta decat decat o picatura intr-un ocean de oameni care au fost nevoiti sa-si lase casele si sa plece, pentru a scapa cu viata.

Razboaiele si dezastrele naturale de pe glob au pus doar anul trecut pe drumuri aproape 28 de milioane de oameni, care au devenit astfel stramutati pe teritoriul propriilor tari (internally displaced people, IDP - n.red.), conform unui raport al Centrului de Monitorizare pentru Stramutari din Geneva, citat de revista IB Times.

Numarul total al celor care si-au parasit in clipa de fata locuintele, fara a pleca insa si din tarile natale, ajunge astfel la 40,8 milioane de persoane, conform calcului facut de institutia din Geneva.

"Avem de doua ori mai multe persoane cu statut de stramutati in tarile lor decat refugiati", explica Jan Egeland, seful Comitetului pentru Refugiati din Norvegia.

"Acestia pierd de obicei totul atunci cand sunt nevoti sa paraseasca locurile in care au trait si multi dintre ei sunt marcati psihic si fizic", a mai spus oficialul norvegian.

Conflictele din Orientul Mijlociu si Africa de Nord au pus in miscare 8,6 milioane de persoane in cursul anului trecut.

Alte tari in care s-a inregistrat o migratie frecventa din calea dezastrelor naturale sau a razboaielor civile au fost: Ucraina, Nigeria, Republica Democratica Congo, Afganistan, Columbia, Sudanul de Sud si Republica Central Africana.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#criza refugiati, #numar persoane stramutate, #refugiati Orientul Mijlociu , #Africa