In timp ce Europa abia mai respira, Africa uimeste lumea: In 2012 va creste cu 6%

Vineri, 02 Decembrie 2011, ora 12:30
4470 citiri
In timp ce Europa abia mai respira, Africa uimeste lumea: In 2012 va creste cu 6%

Magazinele se inalta pana la sase metri inaltime cu fel si fel de bunuri, iar strazile sunt blocate de comercianti cu amanuntul care incearca sa-si vanda cat mai bine produsele celor insetati de cumparaturi. Asa arata piata Onitsha din sudul Nigeriei, in fiecare zi a anului. Multi spun ca este cea mai mare piata din lume unde poti gasi de la calculatoare si utilaje de constructii pana la orez si sapun.

Aceasta parte a Africii este o regiune lovita de coruptie, piraterie, saracie si boala, insa gazduieste milioane de antreprenori foarte motivati si din ce in ce mai prosperi, potrivit Economist.

In ultimul deceniu, sase din zece tari care au cunsocut crestere economica au fost parte a continentului african. In ultimii zece ani, Africa a crescut mai repede decat Asia de Est si chiar decat Japonia. Potrivit ultimelor estimari FMI, Africa va creste cu 6% in acest an si aproape 6% in 2012, aproape la fel ca Asia.

Boom-ul inregistrat in zona marfurilor este partial responsabil pentru aceasta crestere fulminanta. Intre 2000-2008, un sfert din cresterea economica a Africii s-a datorat veniturilor in crestere din resursele naturale.

Demografia este o alta cauza, avand in vedere ca, potrivit ultimelor statistici, in urmatorii 40 de ani jumatate din cresterea populatiei globale se va datora continentului african. Insa, cresterea economica are de-a face si cu industriile si serviciile pe care tarile africane incep sa le dezvolte.

Cupru, aur, petrol si "un praf" de sare...

Optimismul in privinta Africii trebui asimilat in doze mici, fiindca lucrurile sunt inca destul de sumbre, in cea mai mare parte a continentului. Productia de alimente pentru o persoana a scazut de la declararea independentei in 1960. Astfel, durata medie de viata in unele tari este de sub 50 de ani. Seceta si foametea persista, iar clima se inrautateste.

Unele tari, care au inceput sa cunoasca dezvoltarea econmica, cum ar fi Rwanda si Etiopia, au devenit nocive din punct de vedere politic. Congo, care asteapta alegerile electorate arata hidos din punct de vedere guvernamental si extrem de corut. Zimbabwe este vazut ca o "cicatrice" pe constiinta Africii.

Africa de Sud, care era vazuta in trecut ca un exemplu pozitiv pentru intreg continentul, acum este invadata de coruptie. In ciuda contextului politic deprimant, Africa este pe drumul cel bun, avand o clasa de mijloc care se dezvolta rapid.

Potrivit unui raport al Bancii Mondiale, 60 de milioane de africani au un venit de 3000 de dolari pe an, iar numarul acestora se preconizeaza ca va ajunge la 100 de milioane pana in 2015. In plus, rata investitiilor straine a crescut de zece ori in ultimul deceniu.

Sosirea Chinei pe continentul african a imbunatatit infrastructura si a impulsionat sectorul constructiilor. Astfel, Africa ar putea patrunde in curand pe piata mondiala a serviciile de call center. Comertul transfrontalier este in crestere, in conditiile in care tarifele sunt in scadere iar "barierele" au fost incetul cu incetul dezmembrate.

Entuziasmul Afrciii pentru tehnologie impulsioneaza cresterea economica, avand in vedere faptul ca peste 600 de milioane de persoane sunt utilizatori de telefoane mobile.

Din cauza ca drumurile din Africa sunt greu de parcurs, avansul in domeniul comunicatiilor, mobile banking si telefoanele mobile au reprezentat o imensa binefacere pentru locuitori. Aproximativ o zecime din suprafata Africii se bucura de serviciile de internet pe telefonul mobil.

Pe de alta parte, starea de sanatate a milioane de africani s-a imbunatatit datorita distributiei pe scara larga a plaselor de tantari si a impiedicarii raspandirii virusului HIV. De aceea, productivitatea muncitorilor africani este in crestere cu aproximativ 3% in comparatie cu America.

In plus, Africa se bucura de o populatie tanara, in crestere, dornica sa se afirme pe piata muncii. Desi acest lucru poate parea un avantaj la o prima vedere, scenariul poate deveni unul "negru". Lipsa locurilor de munca poae duce la frustrate si violenta, insa acest lucru depinde in masura de autoritati.

Comertul,

Africa are inca nevoie de o reforma profunda. Potrivit analistilor internationali, guvernele ar trebui sa ajute intreprinzatorii care doresc sa-si deschida afaceri si sa reduca impozitele. In opinia acestora, terenurile trebuie luate de sub puterea autoritatilor si predate agricultorilor individuali, astfel incat acestia sa se extinda.

In ajutorul Africii trebuie sa sara toate guvernele occidentale si sa fie deschise in ceea ce priveste comertul. Investitorii straini ar trebui sa semneze initiative de transparenta in industriile extractive, care ar permite africanilor sa vada ce companii straine platesc pentru licentele de exploatare a resurselor naturale.

In plus, guvernele africane sunt nevoiete sa priveasca mai atent la companiile straine care se simt "atrase" de Africa si sa le ofere posibilitatea de a veni cu know-how-ul si capitalul pentru a ajuta la dezvoltarea economica a continentului.

Autocratia, coruptia si conflictele nu vor disparea peste noapte, insa Africa face progrese majore pentru dezvoltarea economica care o va clasa in primele 3 locuri in topul celor mai dezvoltate tari pana in 2020.

#economie africa, #demografie africa, #crestere economica africa, #sector comunicatii africa, #petrol africa , #Africa