Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Economia lumii va inregistra cea mai severa recesiune din anii '70

Economia lumii va inregistra cea mai severa recesiune din anii '70

Economia mondiala se va contracta cu 2,5% in acest an, in contextul celei mai severe recesiuni de la prima criza a petrolului, din anii '70, dar se va stabiliza anul viitor, urmand sa inregistreze in 2010 o crestere usoara, de 1,7%, sustinuta de marile state emergente, potrivit unei analize Coface.

Cresterea economica mondiala este pe cale de a scadea cu 6,6 puncte procentuale in 2009 comparativ cu 2007, marcand cea mai severa criza din anii '70, cand prima criza a petrolului a comprimat cresterea economica globala cu 4,9 puncte procentuale, se arata intr-un comunicat al Coface, firma specializata in managementul riscului de credit, subsidiara a grupului financiar francez Natixis.

Astfel, sfarsitul lui 2009 si anul 2010 vor aduce semne perceptibile de sfarsit al recesiunii si un scenariu de redresare sub forma de "L", noteaza specialistii Coface.

Scaderea de 2,5% a economiei mondiale din 2009 va afecta in principal statele industrializate, cu economii dezvoltate, acestea urmand sa inregistreze o contractare medie de 3,9% a Produsului Intern Brut (PIB), in timp ce tarile emergente vor consemna o crestere economica medie de 0,7%, potrivit studiului.

Trendul se va pastra si in 2010, tarile dezvoltate urmand sa treaca printr-o redresare lenta, cu o crestere economica medie de 0,5%, in timp ce statele aflate in curs de dezvoltare vor inregistra o majorare medie de 4,1% a PIB.

Contractarea cresterii economice in perioada 2007-2009 afecteaza in principal tarile din Comunitatea Statelor Independente si Europa emergenta, cu scaderi de 13,4, respectiv 9,4 puncte procentuale, urmate de Japonia (9,1 puncte), America Latina (7,6 puncte), zona euro (6,9 puncte), Asia emergenta (5,9 puncte), Africa (5 puncte), Statele Unite (4,9 puncte) si Orientul Mijlociu (2,6 puncte), potrivit studiului.

Europa de Vest pare sa fi ajuns "la capatul recesiunii", in timp ce, in statele europene emergente, monedele sunt inca instabile iar efectele crizei continua sa se manifeste, noteaza analistii Coface.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1529 ori
Citeste mai multe desprecontractare economie pib recesiune sfarsit