BRI: Deprecierile accentuate ale monedelor tind sa stimuleze revenirea cresterii economice

Luni, 14 Iunie 2010, ora 12:05
1381 citiri
BRI: Deprecierile accentuate ale monedelor tind sa stimuleze revenirea cresterii economice

Deprecierile accentuate ale monedelor au tendinta de a stimula revenirea cresterii economice, si nu de a alimenta declinul Produsului Intern Brut, apreciaza Banca pentru Reglemente Internationale (BRI), preluata de Bloomberg, precizeaza Mediafax.

Colapsul monedei este asociat cu pierderi permanente la nivelul PIB de circa 6%, in medie, insa scaderea economiei apare, de obicei, inaintea deprecierii monetare, mentioneaza BRI intr-un raport trimestrial.

"Aceasta sugereaza ca nu colapsul monedei duce la scaderea produsului, ci factorii care au dus la depreciere. Pentru a intelege pe deplin ce implicatii are asupra activitatii economice colapsul monedelor este important sa examinezi cu atentie toate evenimentele care inconjoara episodul", a declarat Camilo E. Tovar, analist al institutiei.

Efectele pozitive asupra PIB ale unei monede slabe, precum ieftinirea produselor locale in comparatie cu cele importante, le pot contrabalansa pe cele negative, precum cresterea inflatiei.

BRI defineste colapsul valutar prin scaderea anuala a ratei de schimb cu 22%.

Institutia a identificat 79 de astfel de episoade dupa 1960, mai dese in Africa decat in Asia sau America latina, a adaugat Tovar.

Euro s-a depreciat cu 20% in raport cu dolarul intre 25 noiembrie 2009 si saptamana trecuta, in contextul in care ingrijorarile investitorilor legate de deficitele bugetare record in mai multe state dezvoltate, printre care Grecia, au alimentat speculatii ca zona euro s-ar putea destrama.

Statele Uniunii Europene au stabilit in luna mai un mecanism financiar de sprijin pentru zona euro de 750 de miliarde de euro.

Un sondaj efectuat de Bloomberg in randul mai multor economisti si analisti arata ca economia Greciei s-ar putea comprima cu 3,9% in acest an si cu 1,2% in 2011, dupa o scadere de 2% in 2009.

Cei chestionati estimeaza, totodata, ca economia zonei euro va avansa cu 1,1% anul acesta si cu 1,5% in 2011, dupa un declin de 4,1% anul trecut. 

#depreciere monede revenire crestere economie , #Africa