Africa, prea mica pentru Tender: "Lumea este tinta mea!"- Interviu B24

Marti, 27 Decembrie 2011, ora 13:39
5428 citiri
Africa, prea mica pentru Tender: "Lumea este tinta mea!"- Interviu B24

A cucerit Africa, Europa si acum se muta in America de Sud. Banii nu sunt o problema pentru omul de afaceri Ovidiu Tender, care deschide companii in toate cele patru zari ale lumii. Investeste in agricultura si pariaza totodata pe bogatiile ascunse ale solului.

Astazi, proiectele mele pentru viitor se refera la o zona care se numeste "toata lumea". Vreau sa creez centre in Dubai si in Hong Kong in conditiile in care

Africa o am, Europa o am si anul viitor mai am ca tinta America de Sud. Lumea este tinta mea", a declarat Ovidiu Tender intr-un interviu acordat Business 24.

In opinia acestuia, lumea se confrunta cu un lung sir de crize, de aceea urmatoarea pe lista omenirii va fi criza alimentara, care ar putea afecta lumea in urmatorii 6-7 ani.

Domnule Tender, care sunt avantajele derularii unei afaceri in Africa? Care este, de exemplu, costul fortei de munca in Africa?

Costurile cu forta de munca sunt normale pentru regiunea respectiva, ma refer la forta de munca necalificata. Nu sunt diferente semnificative ca intre Romania si Germania. Salariul normal al unui muncitor necalificat in acea zona este intre 100-200 de euro.

Nu pretul fortei de munca a fost determinant in decizia mea de a merge in Africa ci oportunitatea pe care o prezinta Africa in domenii de activitate precum resursele minerale si agricultura. Toata intreaga Africa este o oportunitate pentru ca exista o nevoie de crestere in absolut orice.

De cand ati inceput sa puneti Africa pe harta investitiilor Tender si ce anume v-a convins?

Intentia mea de a merge in Africa este de cativa ani. Am avut exemplul nasului baietilor mei si celui mai bun prieten al meu, Frank Timis, un exemplu de reusita in Africa, insa in cazul meu a durat putin mai mult fiindca am reusit destul de tarziu sa gasesc usa prin care sa pot intra.

La nivelul investitiilor pe care le fac este nevoie de o acceptanta din partea organelor locale.

Ati obtinut in Senegal dreptul de a prospecta mai multe perimetre cu resurse minerale printre care aur, metale grele si metale rare. Daca veti incepe activitatea la inceputul lui 2012, in cat timp estimati ca business-ul va produce profit?

In ianuarie 2012 e un moment activitatea noastra in Africa va fi completata cu forta de munca, insa am muncit pana acum.

Avem deja 11.000 de esantioane pe care le-am trimis pana acum cu probe la analize in laboratoarele noastre. Numai pentru resurse de metale grele sunt necesare de analizat vreo 28.000 de probe.

In cursul acestui an am avut 11.000 de probe finalizate si, in cursul anului viitor, estimam sa finalizam aceasta actiune pentru zacamantul de metale grele.

In momentul de fata, ne aflam in fata de explorare, de pionierat, care este previzionata a se termina la sfarsitul lui 2013. Inainte de sfarsitul lui 2013 nu se pune problema sa tragem linie sa vedem cat de bine a fost.

Pe ce va bazati cand spuneti sfarsitul lui 2013? Ce calcule aveti?

In aceasta etapa cautam sa identificam cantitativ, sa pozitionam, sa vedem locatia, cantitatea si concentratia. Dupa ce se termina acest studiu, se face un studiu economic asupra eficientei economice asupra a ceea ce se gaseste.

Daca acest studiu va dovedi eficienta exploatarii vom trece la partea a doua, de exploatare. Daca resursa pe care o gasim are o concentratie care nu face rentabila exploatarea, fara discutie ca solutia este sa ne retragem si sa mergem mai departe in alte zone. Speram sa nu se intample.

Care sunt principalele riscuri ale acestui tip de afaceri pe care il faceti dumneavoastra in Africa? Africa, pentru cei mai multi oameni de afaceri nu inspira stabilitate economica si o zona sigura pentru a investi sute de milioane de dolari...

Din punct de vedere politic, aceasta parte din Africa, unde sunt eu prezent, este stabila, nu sunt probleme, nu mai este vremea anilor trecuti cand se putea intampla orice.

Sunt state organizate sub o forma democratica, cu alegeri democratice, reale, state care functioneaza ca si cele europene. Ele fac parte din lumea mare si nu se mai poate intampla ceea ce s-a intamplat odata.

In ceea ce priveste riscul economic ca si risc al afacerii, ca orice business, presupune riscuri. In cazul resurselor minerale, explorarea presupune riscul de a nu gasi ceea ce cauti sau de a gasi intr-o cantitate care sa nu faca eficienta organizarea.

Orientarea unui anumit tip de productie agricola catre cererea energetica pentru economisirea resurselor fosile este luat in calcul de guvernele celor mai puternice economii ale lumii. Cat la suta din activitatea grupului Tender se va baza pe acest tip de productie agricola cu finalitate in agrocarburanti?

Problemele de mediu sunt probleme de interes mondial, care framanta omenirea si a caror preocupare viitoare va deveni tot mai acuta.

Consider ca alinierea la solutia productiei unui carburant care sa polueze mai putin sau deloc este o solutie benefica pentru investitor.

Asta m-a determinat sa intru in acest domeniu, avand in vedere faptul ca exista terenuri agricole care pot fi destinate culturii plantelor pentru obtinerea biocarburantilor

In Africa, cea mai importanta parte a activitatii este destinata resurselor minerale, iar a cea de-a doua prioritate este agricultura.

Tinta pe care mi-am propus-o, de 1 milion de hectare de arbusti pentru productia de biocarburanti nu este o suprafata mica.

In ceea ce priveste resursele minerale, cat va fi nevoie sa investim, atat vom investi. Cat despre agricultura, lucrurile sunt foarte simple.

Investitia necesara pentru infiintarea unui hectar de cultura pentru acest arbust e in jur de 500 de dolari. Prin urmare, depinde cat vom cultiva.

Expertii vorbesc despre spirala foamei, confirmand una din marile temeri ale guvernelor- penuria de resurse energetic, dar si alimentare. Care va fi urmatoarea criza dupa cea actuala: criza energetica sau criza alimentara?

Criza alimentara va deveni de actualitate in cativa ani, avand in vedere faptul ca numarul de locuitori ai planetei a crescut, hrana nu este suficienta pentru ca nici banii nu sunt suficienti, iar mare parte a planetei inca sufera de foame.

Chiar si in Africa, oamenii care astazi lucreaza pentru mine mananca de trei ori pe zi, spre deosebire de cum se intampla inainte sa vina sa munceasca, cand mancau o singura data pe zi.

Situatia nu este roz in lume. Cred ca aceasta criza alimentara va afecta omenirea.

Cat de aproape suntem de o astfel de criza?

Daca suntem in 2011 anul acesta, cred ca in urmatorii 6-7 ani, intre 2017-2020, va incepe sa se manifeste pregnant.

Dupa doua secole de energie ieftina ce a dus la o crestere economica accelerate, economia mondiala intra in secolul energiei care va deveni din ce in ce mai scumpa. Este Africa noul camp de lupta al gigantilor energetici?

Africa este intr-adevar ultimul loc din lume neinvestigat geologic. Africa este ultima sursa necunoscuta in domeniul energiei, dar in acelasi timp este si un potential mare consumator pentru lume.

Cu siguranta jucatorii din economia mondiala deja au inceput sa-si indrepte atentia catre Africa, iar in anii care vor uma, cu certitudine, isi vor indrepta atentia intr-un mod mult mai agresiv.

Pe ce se bazeaza Prospectiuni in acest razboi economic care se deschide pe teritoriul african?

Este o companie care poate concura cu oricine la nivel mondial si are tehnologiile cele mai avansate din lume, este condusa de o echipa manageriala formata din multi specialisti foarte buni la nivel mondial, manageri de rang mondial.

Pot sa afirm ca suntem capabili sa ne batem cu oricine si suntem cotati printre cei mai buni din lume.

Ati declarat ca veti face din Prospectiuni o companie de talie mondiala. Ce reteta veti aplica?

Compania Prospectiuni in domeniul resurselor minerale are doua activitati. In primul rand, e vorba de activitatea de cooperare sau de concesionare, de proprietar al resurselor si apoi de partea de servicii pentru industria extractiva

Prospectiuni este o companie de servicii. In Africa avem doua directii de activitate in domeniul resurselor minerale.

Eu, personal, cu firme din grupul meu si cu o companie pe care am infiintat-o in Africa, care se numeste chiar Tender Africa, am concesionat resursele minerale, iar compania Prospectiuni este o companie de servicii care presteaza servicii pentru aceste activitati.

In ceea ce priveste pozitionarea companiei Prospectiuni, nu este o companie pe care doresc s-o aduc in lumea mare, ci este o companie care este prezenta in lumea mare.

Am reusit in 2011 ca o parte insemnata din cifra de afaceri s-o fac in strainatate, ceea ce este un mare pas inainte.

Este cheia succesului in viitorul unei companii. Pentru mine, internationalizarea unei afaceri este foarte importanta. In momentul de fata, am reusit sa lucram in Orientul Apropiat, Maroc, Portugalia. De asemenea, am facut o societate mixma cu societatea nationala a petrolului din Senegal pe partea de servicii.

Suntem prezenti in Bulgaria, Serbia, suntem foarte activi in ceea ce priveste extinderea internationala. Pentru mine viitorul este mai important decat cifrele.

Unde va vedeti peste 10 ani, in ce zona a lumii vedeti activitatea societatii Prospectiuni?

Astazi, proiectele mele pentru viitor se refera la o zona care se numeste "toata lumea". Vreau sa creez centre in Dubai si in Hong Kong in conditiile in care Africa o am, Europa o am si anul viitor mai am ca tinta America de Sud. Lumea este tinta mea.

Domnule Tender sa vorbim putin despre mediul de afaceri romanesc, fiindca iata, se incheie un an de criza. Cum a fost anul 2011 pentru mediul de afaceri romanesc si, in special, pentru afacerile dumneavoastra?

In Romania este important sa rezistam, sa ne mentinem, sa asteptam sa vina vremuri mai bune. Din pacate, economia Romaniei nu o vad bazata pe un fundament real.

Agricultura a constituit odata o sursa buna de venit. Farimitarea pamantului in sute de mii de proprietari face ca imposibiliattea existentei marilor exploatatii agricole sa determine o agricultura scumpa, fara tehnologie.

Probabil ar fi fost o solutie daca ramaneau CAP-urile, daca proprietarilor de teren li se dadeau actiuni si ramaneau suprafete mari, mult mai usor de exploatat.

Un proprietar are unul-doua hectare, el nu poate sa-si cumpere aparate pentru ca nu este rentabil. De aceea, prefera sa nu mai lucreze.

N-ar fi rau ca statul sa se gandeasca sa impoziteze terenurile agricole nelucrate pentru ca, intr-un fel ii obliga sa lucreze sau, daca nu vor, sa dea altora sa lucreze.

Romania anului 1989 era o tara industrializata, care prezenta pericol pentru multi competitori. A existat etapa de veselie post-decembrista, cand practic gestiunea acestei averi nationale nu a existat sau, daca a existat, a fost gresit orientata. Prin urmare, astazi nu mai avem productie industriala.

Nu inteleg cum traieste Romania, din ce traieste?! Ca sa faci comert, trebuie sa existe bani. Ca sa faci servicii, trebuie ca cineva sa bage banul in economie.

Astazi, mare parte a economiei romanesti functioneaza datorita infuziei de bani pe care o baga Europa si statul in lucrari de infrastructura sau sali de sport, care nu sunt lucruri foarte sanatoase pentru economie.

Din pacate, n-as putea sa fac recomandari pentru investitii in Romania. Eu am activitati in Romania pe care trebuie sa le continui, mai am inca un numar destul de mare de angajati care trebuie sa existe, dar nu am proiecte de crestere si de dezvoltare a activitatii din Romania.

Din cei trei ani de criza, care a fost in opinia dumneavoastra, cel mai dificil an pentru mediul de afaceri romanesc?

Criza nu este un motiv ci un pretext, care de fapt scuza impotenta de a face ceva. Nu e criza de vina. Noi nu avem afaceristi ci avem un segment de oameni cu bani.

Daca imi cereti acum sa enumar cinci industriasi romani nu am cum, fiindca nu-i cunosc. Ceea ce oamenii de afaceri trebuie sa faca este sa se straduiasca sa treaca de partea celor care castiga. Aceasta criza nu face decat sa faca o selectie, este un "bine" adus muncii.

Cum estimati ca va fi 2012 pentru mediul de afaceri romanesc?

Nu are cum sa se schimbe nimic neavand o forta economica interna. De aceea, suntem dependenti de ceea ce se intampla in lume. Daca in lume merge bine, ne va merge si noua bine.

Se pune problema ca bancile care sunt filiale ale gigantilor bancare din strainatate vor sa-si duca banii acasa. Suntem la mana lor, care au reusit intr-un timp sa ne sprijine in dorinta de a castiga.

Daca ei au probleme la ei acasa, va fi greu de crezut ca vor veni sa ne rezolve noua problemele.

Numiti-mi trei masuri pe care Guvernul trebuie sa le ia pentru ca economia sa reintre pe un trend ascendent...

Este greu sa reconstruiesti ceea ce s-a stricat in 20 de ani. In '90, Romania avea un excedent de 3 miliarde de dolari in buzunare, acum are 100 de miliarde de dolari in minus. Va dati seama ca este greu dintr-o data sa strici un rau care a reusit sa adistruga o economie, sa indatoreze tara intr-o maniera foarte dura.

Sper sa se intample ceva, nu-mi dau seama cum, dar cred ca numai rezolvarea situatiei globale va putea sa-i aduca beneficii Romaniei.

#ovidiu tender afaceri africa, #resurse minerale africa tender, #companie africa tender, #investitii 2012 ovidiu tender, #criza alimentara ovidiu tender, #agricultur, #interviu ovidiu tender , #Africa