SUA: economia a crescut puternic in T4 din 2009

Duminica, 24 Ianuarie 2010, ora 23:16
1647 citiri
SUA: economia a crescut puternic in T4 din 2009

Economia americana a crescut probabil in ultimele luni din 2009 in cel mai intens ritm din ultimii patru ani, in contextul in care fabricile au majorat productia si companiile au achizitionat echipamente noi, estimeaza analistii citati de Bloomberg.

Produsul intern brut (PIB) a avansat in perioada octombrie-decembrie cu 4,6%, de peste doua ori mai rapid decat in trimestrul precedent si in cel mai intens ritm din primul trimestru al anului 2006, potrivit estimarilor analistilor consultati de Bloomberg.

Alte statistici ar putea indica o crestere a comenzilor pentru bunuri de folosinta indelungata si o scadere a vanzarilor de locuinte. Producatori precum Intel Corp. sustin revenirea, in contextul in care cresterea cererii si scaderea stocurilor determina companiile sa majoreze productia.

Totusi, scaderea cheltuielilor de consum dupa al treilea trimestru, odata cu expirarea programului primelor de casare, arata ca rata somajului, ce a atins 10%, afecteaza revenirea economiei, ceea ce ar putea determina banca centrala sa mentina dobanzile la nivelul minim actual.

"Stocurile vor sustine cel putin jumatate din crestere, daca nu mai mult", a declarat Joshua Shapiro, analist in cadrul Maria Fiorini Ramirez Inc. "A existat o cantitate enorma de stimuli din partea guvernului, ce vor expira de-a lungul anului, asa ca este inca neclar in ce masura se poate sustine economia pe cont propriu", a adaugat el.

Oficialii Federal Reserve vor sustine economia prin sustinerea costurilor de creditare aproape de zero la reuniunea din aceasta saptamana, estimeaza analistii. Oficialii Fed se vor reuni pe 26 si 27 ianuarie si ar putea anunta mentinerea dobanzilor la un nivel "exceptional de mic" pentru "o perioada indelungata".

Romgaz a repornit, dupa amanari repetate, programul de foraj din perimetrul Caragele
Romgaz a repornit, dupa amanari repetate, programul de foraj din perimetrul Caragele
Potrivit lui Sebastian Burduja, ministrul Energiei, productia la Neptun Deep va incepe, teoretic, in 2027, daca nu apare o amanare, deja cunoscuta in Romania. De asemenea, Romgaz va reporni, prin...
Peste un sfert din tinerii români au suferit în 2022 deprivări materiale și sociale severe. Este cel mai mare procent din UE
Peste un sfert din tinerii români au suferit în 2022 deprivări materiale și sociale severe. Este cel mai mare procent din UE
România ocupă primul loc în Uniunea Europeană în privința ponderii persoanelor cu vârste între 15 și 29 de ani care au suferit în 2022 deprivări materiale și sociale severe....
#sua, #economie, #bloomberg, #pib, #fed , #stiri Intel