Silicon Valley simte recesiunea

Marti, 27 Ianuarie 2009, ora 21:00
1732 citiri
Silicon Valley simte recesiunea

Centrul mondial al industriei high-tech, Silicon Valley, a intrat oficial in recesiune din cauza crizei economice resimtite peste tot in lume, spun specialistii americani, companiile din IT fiind obligate sa taie din numarul de locuri de munca si sa reduca la maximum cheltuielile, in timp ce se duce un adevarat razboi pentru clienti.

Tot mai multe companii din industria tehnologiei au fost nevoite sa faca reduceri de personal si astfel oamenii nu-si mai permit chiriile mari din Silicon Valley iar zona incepe sa se goleasca iar ca in 2001.

Gigantii precum Intel sau Microsoft concediaza mii de oameni, Google renunta la mii de colaboratori, iar povestea merge mai departe. Probabil toate companiile fac mici reajustari de personal, chiar Digg, care este o firma online, a anuntat ca va da cativa oameni afara.  Companiile au nevoie de bani, iar credite nu se mai dau in Statele Unite, asa ca apeleaza la banii firmelor ventures (investitii cu grad ridicat de risc). Care nu stau atat de bine ca in alti ani.

Analistii se asteapta ca trendul sa continue si oamenii sa fie in continuare concediati pe parcursul acestui an, pentru ca firmele nu mai au de unde sa reduca mai mult costurile. Consultantii spun ca managementul le cere acum sa realizeze planuri de supravietuire de tipul “iarna nucleara” cu alte cuvinte, supravietuirea firmei pe o perioada lunga de criza.

Vestea e buna pe de o parte, pentru ca firmele bine pregatite vor avea mai putin de suferit. Dar nu se vor putea tine oamenii in posturi, numai oamenii cheie, cei fara de care firma ar da faliment. Iar acestia sunt cam 10% din angajati, spun specialistii.

In 2008, pina in decembrie, concedierile din Silicon Valley au fost de aproape 12.000 de oameni. Dupa crahul din 2000, au fost dati afara 200.000 de oameni. Consultantii se asteapta ca aceasta cifra sa fie atinsa pe parcursul acestui an.

De fapt, ianurie s-ar putea deja sa fi adus peste 12.000 de concedieri, spun ei.

“Concluzia noastra este ca Silicon Valley a intrat oficial in recesiune”, au precizat analistii citati de Reuters. Somajul la nivelul statului California a atins 9,3% pe finalul anului trecut, in timp ce media in SUA este de 7,2 procente.

Alti analisti au subliniat ca aceste concedieri nu sunt acum cauzate direct de probleme economice, dar de tendinta de a lua masuri inainte de a se atinge apogeul crizei. Companiile active au inceput deja sa ia masuri pentru a nu fi foarte afectate de criza, asa ca au facut concedieri in avans. “Companiile din IT sunt deja pregatite, au fost imunizate in 2000”, a spus unul dintre analistii industriei.

“In 2000 - 2001 multe firme IT nu au supravietuit, dar cele care au rezistat sunt acum deja mai rezistente”, a apreciat el.

Silicon Valley nu poate ocoli criza economica, mai ales ca aici sunt multe firme care supravietuiau datorita renumelui sau firme care abia au fost lansate si acum au nevoie mare de finantare, pe care nu o gasesc. Ecosistemul este afectat. Daca mai-marii industriei dau oameni afara, vor revizui si o parte din contractele cu firme mai mici, care furnizau consultanta, servicii, catering sau altele. Asa ca unda de soc se va extinde.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#it&c, # silicon, # valey, # recesiune, # criza , #stiri Intel