Mobius: Romania trebuie sa aiba in vedere listarea FP la Hong Kong

Marti, 25 Ianuarie 2011, ora 12:10
1440 citiri
Mobius: Romania trebuie sa aiba in vedere listarea FP la Hong Kong

Presedintele executiv al Franklin Templeton (FT), administratorul Fondului Proprietatea (FP), Mark Mobius a declarat marti ca pentru cea de-a doua listare a Fondului ar trebui ca Romania sa inceapa sa priveasca spre rasarit, sa aiba in vedere poate chiar listarea la Hong Kong, informeaza NewsIn.

"Intrebarea este daca putem pune Fondul in ordine astfel incat sa fie adecvat unor investitii pe piete mai ample, care ar putea sa fie Londra,Viena, Varsovia sau chiar New York. Dintre perspectivele pe termen mai lung, am dori sa facem acest lucru, dar cred ca trebuie sa accentuez doua lucruri. Unul din obiectivele cheie va fi sa facem ca unele din companiile romanesti sa fie privatizate si listate aici in Romania si, in final, pe pietele internationale. Celalalt lucru pe care cred ca trebuie sa-l accentuez este: hai sa nu ne uitam doar spre apus, sa ne uitam si spre rasarit. Pentru ca daca aveti in vedere volumul de bani care se gaseste in bancile din China, din Coreea, din Japonia si din alte tari asiatice, Romania trebuie sa inceapa sa priveasca spre rasarit, sa aiba in vedere poate chiar listarea la Hong Kong", a spus Mobius.

Potrivit acestuia, Franklin Templeton are birouri in intreaga Asie si ar putea ajuta tara noastra sa obtina bani atat pentru Fondul Proprietatea, cat si pentru alte companii.

"Dupa cum stiti, una din marile companii ruse a fost listata la Hong Kong, unde a obtinut miliarde de dolari. Este o mare oportunitate pentru noi sa avem o putere globala si noi, cei de la Franklin Templeton, avem birouri in intreaga Asie, avem birouri in Japonia, China, Hong Kong, Singapore, Thailanda, Vietnam si asa mai departe. Noua ne-ar placea sa ajutam nu numai Fondul, dar si Romania sa obtina bani pentru aceste companii", a precizat presedintele executiv al Franklin Templeton.

Pe de alta parte, Mark Mobius spune ca, pentru a putea fi facute progrese in dezvoltarea pietei de capital din Romania, trebuie intelese "filosofia si mentalitatea Guvernului roman".

"Principala mea ingrijoare este filosofia si mentalitatea Guvernului roman. Care este filosofia lor? Ce vor ei sa realizeze si cum? Vor sa aiba o piata de capital deschisa si libera? Vor sa trateze actionarii minoritari corect, pentru ca daca actionarii minoritari nu sunt tratati corect, nu poti sa ai o piata de capital care sa infloreasca?

Actiunea pe care Guvernul a depus-o in cazul Romgaz este foarte proasta pentru piata de capital. Noi va trebui sa invatam tot mai mult ce gandeste Guvernul cand ia actiuni de acest fel, pentru ca daca nu intelegem aceste lucruri nu putem face progrese in dezvoltarea pietei de capital aici in Romania. Sunt optimist ca putem schimba situatia", a mai spus Mobius.

Actiunile Fondul Proprietatea sunt listate, incepand de marti, la BVB, iar pretul lor de deschidere in prima zi de tranzactionare a fost de 0,602 lei, cu aproape 40% sub valoarea nominala a actiunilor, de 1 leu, care este valoarea de despagubire a fostilor proprietari Fondul Proprietatea a fost lansat in decembrie 2005.

Acesta a fost creat pentru despagubirea cetatenilor romani ale caror proprietati au fost confiscate de fostul regim comunist.

Statul a promis, la crearea Fondului, ca va lista FP in cel mai scurt timp la bursa din Bucuresti si pe o piata internationala, ceea ce ar fi permis actionarilor sa isi poata valorifica usor titlurile cu care au fost despagubiti, insa termenul de listare a fost mereu amanat.

In urma licitatiei internationale anuntate in decembrie 2008, Franklin Templeton a castigat, in iulie 2009, mandatul in valoare de 3,71 miliarde euro al Fondului Proprietatea, fiind selectata dintre sapte companii globale de management al activelor. 

#mobius, #fp, #listare, #Hong Kong, #companii , #stiri Intel