Intel a fost victima unui atac informatic similar Google

Miercuri, 24 Februarie 2010, ora 00:09
1942 citiri
Intel a fost victima unui atac informatic similar Google

Cel mai mare producator de cipuri din lume, Intel, a recunoscut oficial ca a avut de-a face cu un atac informatic sofisticat in ianuarie 2010, cam in acelasi timp in care Google a cazut victima hackerilor chinezi pe care ii acuza de legaturi cu guvernul de la Beijing.

De altfel Google anuntase ca peste 20 de companii americane de top au fost afectate de atacurile chinezilor. Intel sustine ca nu are dovezi care sa demonstreze ca atacurile au vreo legatura. Singura conexiune ar fi momentul in care s-a produs incidentul.

Compania a raportat atacurile intr-o nota trimisa autoritatilor americane de reglementare si a subliniat faptul ca avut loc in aceeasi perioada cu atacurile contra Google.

Oficialii Intel au mai recunoscut pentru prima data oficial ca hackerii testeaza sistemele corporatiei in mod regulat. Specialistii in securitate IT ai companiei americane colaboreaza cu oamenii din industrie pentru a combate astfel de atacuri.

Oficialii Google au refuzat sa spuna daca Intel face parte sau nu din lista celor 20 de companii afectate de atacurile hackerilor chinezi.

Faptul ca Intel a raportat acest atac autoritatilor arata insa ca el nu face parte din gama obisnuita de tentative de a castiga acces la serverele speciale pe care sunt stocate informatiile secrete.

Intel a notat in scrisoarea trimisa SEC (Security and Exchange Comission) ca atacul ar fi putut viza informatii protejate de legislatie, proprietate intelectuala.

In cazul atacurilor contra Google, oficialii americani spun ca au descoperit autorii atacului si au localizat sursa atacului ca fiind institutii de invatamant din China, una din ele apropiate Armatei.

Financial Times scrie chiar ca autorul codului care a permis exploatarea vulnerabilitatilor din Internet Explorer pentru a ataca Google si alte companii americane este un consultant chinez in securitate IT, cu varsta in jurul a 30 de ani, evident cu conexiuni la randul sau in cercurile puterii de la Beijing.

Pentru a respinge acuzatiile, oficialii chinezi au declarat ieri ca insusi afirmatia Google ca atacurile provin din China este falsa.

Chiar Ministerul de Externe de la Beijing a lansat un comunicat in care spune ca Google nu are nici cea mai mica dovada ca atacurile ar proveni din China.

“Afirmatiile Google sunt complet nefundamentate si ne opunem vehement acestor acuzatii”, a spus un oficial chinez.

“China are legi foarte stricte privind Internetul si nu ne abatem de la ele, vom lupta impotriva atacurilor informatice conform legislatiei”, a spus el.

Disputa dintre chinezi si americani este mai veche si are la baza criticile privind cenzura Internetului impusa de regimul de la Beijing. Google a criticat de mai multe ori deciziile chineze de a bloca accesul la anumite site-uri si materiale si a incercat sa ofere utilizatorilor din aceasta tara acces la informatie libera.

In urma atacurilor informatice si datorita complexitatii acestora, oficalii Google afirmasera chiar ca s-ar putea retrage complet de pe piata din China.

#atac, #google, #hacker, #informatic, #intel , #stiri Intel