Intel a afisat primele pierderi trimestriale din ultimii 22 de ani

Miercuri, 15 Iulie 2009, ora 12:17
1375 citiri
Intel a afisat primele pierderi trimestriale din ultimii 22 de ani

Intel Corp., cel mai mare producator mondial de cipuri, a afisat primele pierderi din ultimii 22 de ani, dupa ce a pus deoparte bani ca sa plateasca o amenda primita din partea Uniunii Europene, insa vanzarile din al doilea trimestru au depasit estimarile analistilor, scrie Bloomberg.

Pierderile companiei su fost de 398 milioane dolari, sau 7 centi/actiune, in al doilea trimestru. Veniturile au scazut la 8,02 miliarde dolari, comparativ cu estimarile analistilor, de 7,29 miliarde dolari.

UE a amendat in mai Intel cu 1,45 miliarde dolari, din cauza reducerilor de preturi oferite de companie, ce au afectat competitia.

Intel, care detine 80% din piata globala a procesoarelor, a apelat decizia.

Comisia Europeana a anuntat ca Intel a platit producatorii de calculatoare sa amane sau sa anuleze planurile pentru lansarea unor produse care utilizeaza cipuri AMD, a platit taxe ilegale si secrete pentru ca acestia sa foloseasca cu precadere sau numai cipuri Intel, si a platit retailerii majori sa ofere in magazine numai calculatoare care au cipuri Intel.

Amenda antitrust impusa de UE a atins cea mai mare suma pentru o singura companie, peste cele 898 milioane euro platite anul trecut de producatorul de sticla Saint-Gobain pentru fixarea preturilor si peste amenda de 497 milioane euro pe care a primit-o Microsoft in 2004 pentru abuz in ceea ce priveste pozitia detinuta in piata.

Vanzarile din al doilea trimestru au urcat cu 12%, in termeni trimestriali. In al doilea trimestru din 2008, compania inregistrase un profit de 1,6 miliarde dolari.

Vanzarile au de obicei tendinta sa scada in al doilea trimestru, comparativ cu primul, insa urca in al treilea, deoarece producatorii maresc comenzile, in contextul inceperii unui nou an scolar, explica Bloomberg.

#intel, #pierderi, #amenda, #ue , #stiri Intel