Fonduri structurale de 380 mil. euro pentru domeniul IT&C romanesc

Miercuri, 04 Aprilie 2007, ora 01:45
893 citiri

Sectorul romanesc de IT&C va beneficia, in perioada 2007-2013, de fonduri structurale in valoare de 380 de milioane de euro, a declarat, marti, intr-o conferinta de presa, ministrul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, Zsolt Nagy.

"Romania va beneficia de fonduri europene de peste 380 milioane euro pentru domeniul societatilor informationale, aceasta axa regasindu-se in programul operational sectorial de competitivitate", a afirmat Nagy. El a aratat ca, in plus, vor exista investitii in toate domeniile pentru modernizarea tehnologiilor, care vor conduce la cresterea sumelor destinate acestui sector.

"Experienta celor opt state care au aderat la Uniunea Europeana in 2004 nu este prea fericita din punct de vedere al ratei de absorbtie a fondurilor in primul an, insa Romania trebuie sa invete din greselile lor si sa reusim sa atragem tot mai bine fondurile structurale in primii ani", a mai spus Nagy.

Fondurile Uniunii Europene alocate pentru perioada 2007-2013 totalizeaza 860 miliarde euro, din care fondurile structurale pentru statele din Europa Centrala si de Est cumuleaza circa 175 miliarde euro, potrivit unui studiu realizat de The Economist Intelligence Unit, la comanda companiilor Intel si Microsoft.

Din suma de 175 miliarde euro, se estimeaza ca un procent de 10-15% va reveni cheltuielilor pentru sectorul IT&C.

"In perioada 1994-1999, cheltuielile pentru IT&C au reprezentat 2% din fondurile de coeziune, cota care a crescut la 7,5% in perioada 2000-2006. Daca luam in calcul o exprimare pesimista de 10% pentru intervalul 2007-2013, putem considera ca sectorul IT&C va atrage fonduri europene de circa 20-25 miliarde euro", a afirmat Mathew Shinkman, director in cadrul The Economist Intelligence Unit.

El a aratat ca noua abordare a Uniunii Europene privind fondurile structurale va include o crestere substantiala a acestora, destinata proiectelor din domeniul IT&C, insa sumele finale sunt inca in curs de negociere. "Daca ne gandim la impartirea fondurilor europene pentru statele membre si la cofinantarile din domeniul public si privat, suma efectiva poate fi chiar dubla pentru cheltuielile destinate inovatiei si tehnologiei informatiei", a aratat Nagy.

Bloombiz
(Sursa: Mediafax)

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...