Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Dupa IBM si HP, Intel va suprima peste 10% din locurile de munca

Dupa IBM si HP, Intel va suprima peste 10% din locurile de munca
Dupa IBM si Hewlett-Packard, producatorul numarul unu de microprocesoare, Intel, a anuntat ca-si va reduce numarul de angajati cu zece la suta, o noua restructurare drastica efectuata de catre gigantii informatici, sub presiunea creata de catre competitorii mai eficienti, relateaza AFP. Intel a anuntat ca va suprima 10.500 de locuri de munca, din prezent pana la jumatatea anului 2007, din totalul de o suta de mii de persoane angajate. Reprezentantii gigantului informatic au anuntat ca, in acest fel, spera sa economiseasca aproximativ doua miliarde de dolari in 2007 si trei miliarde de dolari in cursul lui 2008.
De asemenea, compania a mai estimat economisirea, din sectorul de investitii, a inca unui miliard de dolari in 2008. Aceasta reducere se va face in mod esalonat: efectivele vor scadea la 95.000 de angajati in 2006, pentru ca la jumatatea lui 2007 sa se ajunga la 92.000 de persoane, prin suprimarea unor posturi sau prin plecari voluntare. Acest plan social ar trebui sa coste aproximativ doua sute de milioane de dolari, au mai declarat reprezentantii Intel. "Aceste operatiuni, destul de dificile, sunt esentiale pentru ca Intel sa devina mai eficient in viitor", a declarat directorul general al companiei, Paul Otellini.

Afectat de scaderea preturilor microprocesoarelor si de concurenta din partea AMD (Advanced Micro Devices), Intel a sporit numarul de restructurari inca din cursul acestei veri, dupa ce a inregistrat rezultate nefavorabile in ultimele doua trimestre, marcate, respectiv, de scaderea profiturilor cu 38% pentru primul trimestru, respectiv cu 57% pentru cel de-al doilea. De asemenea, cifra de afaceri a Intel a scazut cu 13% in cursul celui de-al doilea trimestru.

Directorul general al Intel, Paul Otellini, care a preluat conducerea grupului in 2005, a estimat, in luna aprilie, ca Intel ca inregistra o scadere a cifrei de afaceri pentru 2006 de aproximativ 3%. Din acest motiv, directorul Intel a comandat, in primavara acestui an, un audit de mare amploare si in aceasta vara a decis suprimarea a o mie de locuri de munca, din randul cadrelor directoare, pentru a reduce costurile de operare.

In paralel, grupul a vandut divizia producatoare de procesoare pentru telefoanele mobile grupului american Marvell.

Aceasta reformare a fost determinata, in special, de succesul inregistrat de catre AMD, companie care, datorita cipurilor mai ieftine, a cucerit peste un sfert din piata microprocesoarelor. AMD isi vinde, in prezent, procesoarele catre patru dintre cei mai mari producatori de calculatoare, IBM, Sun, HP si, mai recent, Dell.

Evolutia Intel a mai fost franata si din cauza unei piete a produselor de microinformatica in regres, suspendata din cauza lansarii noilor sisteme de operare Windows si Vista, care ar trebui sa stimuleze vanzarile de calculatoare, dar si din cauza degringoladei preturilor micro-procesoarelor.

Preturile au scazut cu 30% in luna iulie, in raport cu aceeasi perioada a anului 2005, potrivit cifrelor date publicitatii marti, de catre Asociatia Industriei de Semiconductoare (SIA).Agentia NewsIn

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 939 ori