Cum colaborezi cu un angajat introvertit

Miercuri, 10 Noiembrie 2010, ora 16:51
2957 citiri
Cum colaborezi cu un angajat introvertit

In orice birou si in orice companie sunt angajati oameni cu diferite tipuri de personalitati si caractere total opuse. Chiar daca este mai usor sa construiesti o relatie cu un extravertit, exista avantaje si in relatia cu un introvertit. Trebuie sa inveti cum sa comunici cu fiecare dinte ei, daca doresti sa colaborezi profitabil, sunt de parere specialistii in Resurse Umane citati de Monster.com. 

O persoana introvertita este o persoana care acumuleaza energie acordandu-si timp pentru a gandi, a calcula de unul singur evenimentele din jurul sau si care este epuizat de prea multa interactiune interpersonala.

Nu vei putea citi niciodata cu usurinta gandurile unui introvertit, de aceea ai nevoie de putin efort pentru a crea o relatie fructuoasa pentru compania ta.

Perceptia societatii despre introvertiti

In ziua de astazi, persoanele introvertite sunt cel mai adesea gresit intelese in contextul in care comportamentul extravertit a devenit tot mai apreciat in societate.

Introvertitii sunt etichetati in mediul office cu atribute negative, precum antisociali, singuratici, fara spirit de echipa, rusinosi, distrati, pasiv-agresivi, sunt acuzati ca ascund informatii, ca reactioneaza incet si ca nu sunt productivi dar si ca sunt lipsiti de entuziasm sau aptitudini profesionale.

Chiar daca sunt caracterizati atat de neplacut, fiecare caracteristica negativa are si o trasatura opusa care reprezinta un aspect pozitiv, in mediul office.

Timpul petrecut in singuratate este utilizat pentru a gandi solutii creative la diferite probleme, pentru a realiza planuri pentru noi initiative dar si pentru a analiza detalii la care putine persoane se gandesc.

Chiar daca nu au idei in timpul sedintei, in mod sigur vor avea dupa sedinta, iar ideile vor fi bine gandite si aprofundate.

Aceste persoane iti pot parea distrate si pasive, insa trebuie sa stii ca ele proceseaza informatiile tacit, si mai profund decat ar putea un extravertit sa o faca.

Cum relationezi cu un coleg introvertit

Daca iti doresti sa iti imbunatatesti relatia cu un introvertit si sa obtii cele mai bune rezultate din partea lor pentru compania ta, poti incepe prin simpla recunoastere a comportamentului specific si a modului in care acesta se exprima.

Invata sa-i permiti sa gandeasca inainte de a vorbi

Colegii si sefii trebuie sa realizeze faptul ca introvertitii nu isi dau seama care este parerea proprie imediat, ci au nevoie de timp pana sa ajunga la o concluzie, sunt de parere specialistii citati de Monster.com.

In acest sens, este o idee buna sa te intorci la parerea introvertitilor doar dupa ce le-ai acordat o perioada de timp pentru aprofundare.

Constientizeaza nevoia lor de a se reface in intimitate

Nu presupune din start ca dorinta de izolare este un semn ca persoana cu care muncesti este una singuratica, ci doar un moment de refacere, spun specialistii.

Introvertitii sunt buni ascultatori

Introvertitii sunt buni cercetatori, scriitori, strategi, dar au si o inclinatie innascuta catre ascultarea semenilor, atunci cand este nevoie.

Daca te gandesti sa apelezi la o persoana rabdatoare, pe care sa te poti baza si care stie sa isi concentreze toate fortele pentru a realiza un proiect, un coleg introvertit reprezinta cea mai buna alegere.

#angajat, # companie, # introvertit, # extravertit , #stiri Intel