Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Cele mai stralucite idei Web 2.0 care nu le-au venit americanilor

Cele mai stralucite idei Web 2.0 care nu le-au venit americanilor
Nu numai Silicon Valley este furnizor de idei exceptionale in domeniul Web 2.0. In ultima perioada, tot mai multi dezvoltatori din Europa, Asia sau chiar Africa au propus si pus in practica diverse concepte care schimba Internetul pe care-l stiam pana acum. Revista Business 2.0 a strans cele mai revolutionare astfel de idei in numarul sau special, "The 29 Best Business Ideas In The World". Iata cateva dintre ele.

Joost - Web video
CEO: Mike Volpi
Locatie: Londra, Anglia
URL: joost.com
Data lansarii: jumatatea lui 2006
Finantare: 45 milioane USD (Index ventures, Sequoia Capital, Li Ka Shing Foundation, CBS Corporation, Viacom)

Joost ar putea schimba modul in care oamenii se uita la televizor. Tehnologia pe care o foloseste permite difuzarea pe internet de imagini la calitate TV si da ocazia utilizatorilor sa urmareasca, in timp real, programe apartinand unor canale ca MTV sau National Geographic. De asmenea, are functii de cautare, chat si mesagerie instant, accesibile direct din interfata. Joost iti permite sa urmaresti ce vrei, cand vrei, fara sa fii limitat de un anumit orar. Principala diferenta dintre Joost si concurentul sau, TiVo, este aceea ca Joost este gratuit. Joost functioneaza pe majoritatea PC-urilor si Mac-urilor cu procesoare Intel si cu conexiune de banda larga. Pana in prezent, accesul s-a facut doar pe baza de invitatie, dar chiar si asa site-ul a ajuns la 800.000 de utilizatori inregistrati.


Rebtel - tehnologie mobila 2.0
CEO
: Hjalmar Winbladhrebtel.jpg
Locatie: Stockholm, Suedia
URL: rebtel.com
Datalansarii: 2005
Finantare: 20 milioane USD (Index Ventures si Benchmark Capital si fondatorii)

Rebtel este asemenator cu Skype, numai ca in cazul sau nu mai este nevoie ca utilizatorii sa downloadeze un program special sau sa foloseasca un aparat special pentru a initia apeluri telefonice. Tu le dai un numar international, ei iti dau unul local. Cand formezi, Rebtel iti directioneaza apelul catre Internet, ceea ce permite efectuarea de convorbiri internationale ieftine, de la mobil la mobil. Potrivit reprezentantilor, Rebtel mai multe sute de mii de utilizatori si-au facut conturi.


Bezurk - aplicatii web
CEO
: Martin Symes
URL: bezurk.com
Locatie: Singapore
Datalansarii: 2006
Finantare: 1 milion USD (fondatorii)

Motorul de cautare specializat pe travel al lui Bezurk vrea sa ofere posibilitatea de a gasi cele mai bune preturi pentru bilete de avion, hoteluri si masini de inchiriat. O interfata AJAX da posibilitatea utilizatorilor sa aleaga zborurile rapid, in functie de pret sau de ora de plecare, fara sa fie nevoie sa reincarce pagina. Este o afacere din care si Bezurk, si firmele de profil au de castigat: Bezurk face trafic, iar firmele isi creeaza o relatie directa cu noii clienti. Bezurk are aproape 50 de parteneri.


maxthon.jpgMaxthon - aplicatii web
CEO
: Chen Ming Jie
Locatie: Beijing, China
URL: maxthon.com
Datalansarii: 2003
Finantare: nespecificat (WI Harper si Charles River Ventures)

Maxthon a reusit sa faca ce nu a facut niciun alt browser din China: sa gaseasca o cale de a ocoli controlul guvernamental asupra informatiilor disponibile pe site-urile si motoarele de cautare ca Google, Yahoo, MSN si Baidu.com. Acesta este motivul pentru care Maxthon a devenit rapid al doilea cel mai popular browser din China, dupa Internet Explorer.


Burrp - site-uri sociale
CEO: Deap Ubhi
URL: burrp.com
Locatie: Mumbai, India
Datalansarii: august 2006
Finantare: nespecificat (fondatorii)

Burrp le da ocazia clientilor sa caute, sa evalueze si sa recomande restaurante si cluburi din India. Utilizatorii se pot inregistra pentru a primi alerte prin SMS de fiecare data cand un restaurant sau bar din orasul lor se deschide, se inchide, sau daca s-a publicat vreo recenzie cu privire la el.


OhmyNews - site-uri sociale
CEO: Oh Yeon Ho
URL: ohmynews.comohmy.jpg
Locatie: Seul, Coreea de Sud
Datalansarii: 2000
Finantare: nespecificat

Peste 60.000 de cetateni-jurnalisti scriu pentru acest ziar online sud-coreean, care are acum si o editie japoneza. O echipa de peste 50 de reporteri angajati editeaza continutul, care este un amestec de stiri si comentarii si care e citit zilnic de mai mult de 750.000 de vizitatori. OhmyNews are o influenta destul de mare printre sud-coreeni - se spune ca ar fi avut o contrubutie importanta la alegerea presedintelui Roh Moo-hyun, in decembrie 2002.


Cambrian House - retele sociale
CEO: Michael J. Sikorsky
Locatie: Calgary, Canada
URL: cambrianhouse.com
Datalansarii: 2006
Finantare: 7,5 milioane USD (ingeri investitori)

Cambrian House le da ocazia oamenilor sa vina cu idei de noi programe informatice si sa le supuna la vot. Reteaua de dezvoltatori, antreprenori si investitori selecteaza ideile cele mai votate si le pune in practica. Mai mult decat atat, membrii care participa activ la aceasta comunitate de idei pot castiga actiuni la Cambrian House. Tot ce trebuie sa faca este sa comenteze pe marginea ideilor propuse, sa editeze profiluri sau sa contribuie la constructia site-ului. Pana in prezent, site-ul are 35.000 de membri si a primit aproximativ 5.400 de idei de software.


Mobagetown - retele sociale
CEO: Tomoko Namba
Locatie: Japonia
URL: mbga.jp
Datalansarii: 2006
Finantare: detinut de compania japoneza DeNA Co.

Mobagetown este o retea sociala japoneza specializata pe jocurile mobile. Pentru a atrage utilizatori, site-ul se foloseste de jocuri gratuite si de avataruri customizabile. Pentru a-si intretine si imbunatati avatarurile, membrii site-ului cheltuiesc bani virtuali, numiti Moba Gold, on primping and preening their avatars. Singura chichita e ca, pentru a castiga acesti bani, userii trebuie sa urmareasca niste reclame, majoritatea la produse si servicii oferite de compania DeNA Co., parintele Mobagetown. Site-ul a crescut uimitor, adunand in martie 2007 4 milioane de utilizatori.

BloombizTi-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1979 ori