Adio laptopuri si notebookuri! Urmeaza generatia ULTRABOOK

Marti, 31 Mai 2011, ora 12:16
3120 citiri
Adio laptopuri si notebookuri! Urmeaza generatia ULTRABOOK

Mai ieftine de 1000 de dolari. Mai subtiri de un inch. Sean Maloney, vice presedintele executiv al Intel, ne promite ca asa vor arata, pana la sfarsitul lui 2012,laptopurile construite cu chipurile Intel. Maloney le-a dat si un nume: Ultrabook!

Obsesia pentru "subtire si usor" face parte din efortul Intel de a contracara amenintarea procesoarelor bazate pe arhitectura ARM Nvidia care domina in prezent piata smartphoneurilor si a tabletelor, conform Forbes.

Procesoarele cu consum redus de energie pentru notebookuri vor permite producatorilor de computere sa construiasca device-uri care vor semana mai mult cu smartphoneurile si tabletele din zilele noastre decat cu notebookurile. Ganditi-va la MacBook Air al Apple ca la o mostra din ce ne rezerva viitorul: componente cum ar fi coolerele voluminoase vor disparea.

Fermele de servere construite pentru a intretine aceste noi deviceuri se vor inmulti. Cel putin, asta spera Intel. Moloney estimeaza ca un server bazat pe procesoare Intel va fi indeajuns pentru 600 de noi smartphoneuri sau 122 de noi tablete conectate la Internet.

Pentru a ajunge aici, Intel si-a trecut procesoarele la regim de slabit. Un nou val de laptopuri, cum ar fi Asus UX21, construite in jurul celei de-a doua generatie de procesoare Core va iesi pe piata pana la finalul anului.

Intre timp, Intel lucreaza la o noua generatie de procesoare pentru laptopuri. Noul "Ivy Bridge", ce va fi lansat pe piata in prima jumatate a anului viitor, va fi produs cu ajutorul unei noi tehnologii care permine crearea de procesoare cu o suprafata de doar 22 de nanometrii.

In 2013, o noua generatie de procesoare, cu nume de cod "Haswell", va taia cantitatea de energie consumata de procesoarele notebookurilor la jumatate din cea necesara in prezent.

De asemenea, Intel va continua sa incorporeze noile procesoare Atom, care se gasesc acum indeosebi in netbookurile ieftine, in deviceuri din ce in ce mai mici.

Atom va trece de la procesul de fabricatie de 32 nm al Intel la cel de 22 nm. Nu se va opri aici si va ajunge la procesul de 12 nm. Aceasta trecere se va produce in 3 ani succesivi, dupa cum spune Maloney. Rezultatul va fi o mai mare putere a chipurilor, cu un mai mic consum de energie, Intel dorindu-si sa ajunga in centrul pietei de tabletelor si smartphoneurilor.

Urmatoarea generatie de platforme pentru netbookuri al Intel, cu nume de cod "Cedar Trail", bazata pe procesul de fabricatie al Intel de 32 nm, va duce la netbookuri cu o autonomie a bateriei de peste 10 ore. Acestea vor rezista saptamani intregi in cazul in care sunt puse pe stanby, dupa cum afirma Intel.

In a doua parte a acestui an, Intel va introduce Medfield. Manoley a prezentat un device bazat pe Medfield ce ruleaza sistemul Google Android 3.0 Honeycomb.

Tabletele bazate pe noul chip ar trebui sa iasa pe piata in prima jumatate a anului viitor.

#laptop subtire, #notebook, #netbook, #ultrabook, #procesor intel, #sean maloney, #nvidia, #ivy bridge, #smartphone, #tableta, #procesor atom , #stiri Intel