Acer: scadere pe linie, estimari revizuite in negativ

Marti, 05 Mai 2009, ora 11:19
1369 citiri
Acer: scadere pe linie, estimari revizuite in negativ

Numarul trei mondial in industria computerelor, compania taiwaneza Acer a avut un trimestru dezamagitor, incasarile au scazut cu 7 procente, profitul operational cu 11 procente, iar profitul net s-a redus cu 31%, iar maangerii  si-au revizuit cu 2-3 milioane de unitati in minus estimarile de vanzari pe 2009.

Nici macar segmentul mini-laptopuri (netbooks) nu va mai creste atat de rapid pe cat anticipau producatorii la finalul anului trecut. Vanzarile de netbooks au fost estimate la 10-12 milioane de unitati anul acesta fata de cifrele initiale de 12-15 milioane de unitati.

Alta problema majora o reprezinta scaderea profitabilitatii companiei, fenomen care nu poate fi combatut in acest moment, pe de o parte datorita cresterii importantei netbook-urilor (ieftine, marje mici), iar pe de alta parte necesitatea globala de a face reduceri de pret pentru a mai obtine vanzari din cauza crizei actuale. Iar reducerile sunt importante.

Acer a realizat un profit net de 60,3 milioane de dolari pe primele trei luni, iar incasarile au ajuns la 3,53 miliarde de dolari. "Pe piata europeana si americana preturile medii ale computerelor sunt sub 700 de dolari, iar nu vedem acum vreo sansa pentru a creste aceste cifre", a declarat Gianfranco Lanci, directorul executiv Acer, citat de Reuters.

El a spus ca veniturile si profitul reprezinta o problema majora a companiei. Seful Acer considera ca acum netbookurile vor creste mai rapid si vor ajunge dominante pe piata, atat fata de laptopul clasic, cat si fata de PC-ul de birou.

Vanzarile de PC-uri continua sa scada, chiar daca Intel a anuntat ca s-a atins "pragul de jos". Netbook-urile sunt ajutate de preturile bune, care sunt mai accesibile pentru consumatorii afectati de criza. Dar marjele foarte mici afecteaza afacerile si cifrele de vanzari ca numar de unitati par bune, insa sunt sustinute de volumele de netbook-uri, deci vanzarile sunt per-total mici.

Pe de alta parte netbook-urile sunt promovate activ de operatorii de telefonie mobila, fiind stimulate vanzarile printr-un canal nou, inexistent practic pina acum, iar preturile de la 50 de dolari bucata au dus la volume destul de mari.

Problema ar fi ca tot costul "sponsorizat" de operator se cam regaseste apoi in abonamentele lunare mari, iar utilizatorul plateste acest cost pe un termen lung.

Analistii spun ca Acer are probleme pentru ca nu si-a actualizat liniile de produse. "Problema este cu dimensiunile ecranului, Acer sunt buni pe diagonala 8 inci, dar piata s-a mutat spre 10-12 inci", a declarat Richard Shim de la IDC. El spune ca profitul pierdut datorita netbook-urilor afecteaza aproximativ cu 10-15% profitul diviziilor de computere.

"Nu este atat de important pe cat se spune", a subliniat el. Analistul crede ca din vanzarile de PC-uri mini laptopurile nu vor reprezenta mai mult de 15 % anul acesta, departe de a fi dominante.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#acer, # estimare, # scadere , #stiri Intel