Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Sectorul energetic a tinut industria pe plus in primele patru luni

Sectorul energetic a tinut industria pe plus in primele patru luni


Cifra de afaceri din industrie s-a majorat cu 11,6% in primele patru luni ale anului, comparativ cu acelasi interval din 2013, datorita afacerilor derulate, in special, in industria energetica, arata datele provizorii publicate, marti, de Institutul National de Statistica (INS).

In perioada 1 ianuarie - 30 aprilie 2014, pe marile grupe industriale, cresteri ale cifrei de afaceri s-au inregistrat in toate sectoarele, precum: industria energetica (+32,5%), industria prelucratoare (+12%), industria bunurilor de folosinta indelungata (+11,9%), industria bunurilor intermediare (+10,3%), industria bunurilor de capital (+10,1%), industria bunurilor de uz curent (+8,3%) si industria extractiva (+1,7%).

Pe de alta parte, in aprilie 2014 fata de aprilie 2013, afacerile din industrie au crescut, per ansamblu, cu 6%, datorita rezultatelor din din industria prelucratoare (+6,5%).

Pe marile grupe industriale cresteri ale cifrei de afaceri s-au inregistrat in: industria energetica (+31%), industria bunurilor de folosinta indelungata (+6,9%), industria bunurilor de capital (+6%), industria bunurilor intermediare (+3,6%) si industria bunurilor de uz curent (+2,7%). La polul opus s-a situat industria extractiva, cu o scadere de 5,4% a cifrei de afaceri.

Industria extractiva, la polul opus

Potrivit INS, cifra de afaceri din industrie s-a diminuat, la nivelul lunii aprilie a.c., fata de luna precedenta, cu 4,3%, din cauza scaderilor din industria extractiva (-11,4%) si din industria prelucratoare (-4%).

In functie de marile grupe industriale, s-au inregistrat scaderi in: industria energetica (-21,1%), industria bunurilor intermediare (-4,7%), industria bunurilor de capital (-2,1%) si industria bunurilor de folosinta indelungata (-1,6%). Pe de alta parte, industria bunurilor de uz curent a crescut cu 0,6%.

Sursa datelor INS o constituie capitolul cifra de afaceri (CA) din cercetarea statistica lunara privind indicatorii pe termen scurt in industrie (IND TS), in conformitate cu Regulamentele Consiliului European, Parlamentului European si Comisiei Europene cu privire la statisticile pe termen scurt.

Baza de selectie a esantionului asigura o reprezentativitate calculata dupa cifra de afaceri de 93,44% din multimea totala a unitatilor active. Datele se colecteaza de la circa 5.600 operatori economici cu activitatea principala de industrie, iar eroarea maxim admisa a estimarilor este de +/-3%.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Agerpres
Articol citit de 1305 ori