Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Romania ocupa primul loc in UE la suprafata cultivata cu porumb, dar e a doua la productivitate

Romania ocupa primul loc in UE la suprafata cultivata cu porumb, dar e a doua la productivitate


In 2013, Romania s-a situat pe primul loc in Uniunea Europeana in ceea ce priveste suprafata cultivata cu porumb, dar la productie a ocupat pozitia a doua, dupa Franta, din cauza unui randament net inferior, releva datele cercetarii statistice privind "Productia agricola vegetala la principalele culturi, in anul 2013", realizata de Institutul National de Statistica (INS).

Potrivit INS, suprafata cultivata cu porumb boabe in anul 2013 reprezinta 47,1% din suprafata cultivata cu cereale pentru boabe, iar cea cultivata cu grau 39,0%.

Productia de cereale pentru boabe a crescut cu 63,9% fata de anul precedent, datorita cresterii randamentelor la hectar (productia medie la hectar), astfel: porumb boabe (de 2 ori), orz si orzoaica (cu 39,8%), grau (cu 31,2%), ovaz (cu 16,6%).

Productia agricola vegetala din Romania a inregistrat cresteri la toate culturile, in anul 2013, comparativ cu 2012, datorita conditiilor climatice favorabile, conform datelor INS.

La leguminoase pentru boabe productia a crescut cu 12,7% datorita randamentului la hectar (+15,3%) desi suprafata cultivata a scazut cu 2,2%.

Informatiile prezentate sunt rezultate din cercetarea statistica "Productia vegetala la principalele culturi", realizata de INS, in conformitate cu Regulamentul Parlamentului European si al Consiliului nr. 543/ 2009 privind productia vegetala.

Aceasta cercetare a fost efectuata pe baza unui esantion reprezentativ la nivel national, regiuni de dezvoltare si judete. Volumul esantionului a fost de 59.688 de exploatatii agricole, din care 23.739 de exploatatii agricole cu personalitate juridica si 35.949 de exploatatii agricole fara personalitate juridica. Intervalul de incredere a fost de 95% (marja de eroare a5%).

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Agerpres
Articol citit de 1676 ori