Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Prognozele managerilor de companii: Cresteri in industria prelucratoare, constructii si retail

Prognozele managerilor de companii: Cresteri in industria prelucratoare, constructii si retail


Managerii companiilor anticipeaza, pentru trimestrul al doilea, tendinte de crestere in industria prelucratoare, constructii si comertul cu amanuntul, si o tendinta de crestere moderata in sectorul serviciilor, fata de primul trimestru, potrivit indicatorului sold conjunctural publicat luni de INS.

Astfel, managerii din industria prelucratoare preconizeaza, pentru urmatoarele trei luni, o crestere a volumului productiei (sold conjunctural +19%), potrivit datelor publicate luni de Institutul National de Statistica, in urma anchetelor de conjunctura derulate in randul managerilor societatilor comerciale.

In ceea ce priveste estimarea productiei, pentru unele dintre activitati se va inregistra tendinta de crestere mai mare decat pe total industrie prelucratoare si anume: fabricarea bauturilor (sold conjunctural +57%), fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice, fabricarea calculatoarelor si a produselor electronice si optice si fabricarea altor mijloace de transport (solduri conjuncturale +34%).

Preturile produselor industriale vor fi in crestere

Pentru preturile produselor industriale, se prognozeaza crestere moderata in urmatoarele trei luni (sold conjunctural +9%).

In ceea ce priveste numarul de salariati se estimeaza relativa stabilitate, soldul conjunctural fiind de +5% pe total industrie prelucratoare.

In activitatea de constructii se va inregistra, pentru urmatoarele trei luni, crestere a volumului productiei (sold conjunctural +30%) si a stocului de contracte si comenzi (sold conjunctural +23%).

Managerii estimeaza crestere moderata a numarului de salariati (sold conjunctural +10%).

Pentru preturile lucrarilor de constructii se preconizeaza crestere moderata (sold conjunctural +14%).

In sectorul de comert cu amanuntul, managerii au estimat pentru urmatoarele trei luni tendinta de crestere a activitatii economice (sold conjunctural +31%). Volumul comenzilor adresate furnizorilor de marfuri de catre unitatile comerciale va inregistra crestere moderata (sold conjunctural +13%).

Angajatorii prognozeaza pentru urmatoarele trei luni o relativa stabilitate a numarului de salariati (sold conjunctural +5%).

anagerii estimeaza o crestere a vanzarilor cu amanuntul

Managerii societatilor comerciale estimeaza ca preturile de vanzare cu amanuntul vor inregistra cresteri pentru urmatoarea perioada (sold conjunctural +35%).

Cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaste crestere moderata in urmatoarele trei luni (sold conjunctural +7%).

In sectorul de servicii, se estimeaza relativa stabilitate a numarului de salariati (sold conjunctural -5%) si a preturilor (sold conjunctural +5%).

Anchetele s-au efectuat pe baza unor esantioane reprezentative in domeniul industriei prelucratoare (2.029 agenti economici), constructiilor (1.573), comertului cu amanuntul (2.099) si serviciilor (2.520).

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Mediafax
Articol citit de 1707 ori