Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Preturile productiei industriale au scazut, in mai 2013 (INS)

Preturile productiei industriale au scazut, in mai 2013 (INS)


Preturile productiei industriale din Romania au scazut, in mai 2013, comparativ cu luna precedenta, in medie cu 0,3%, potrivit datelor publicate, marti, de Institutul National de Statistica (INS).

Preturile productiei industriale au scazut atat pe piata interna cu 0,1%, cat si pe piata externa, cu 0,6%.

Fata de luna mai 2012, preturile productiei industriale au fost mai mari cu 2,6%, cu 2,3 puncte procentuale sub cresterea inregistrata pe piata interna si cu 4,4 puncte procentuale peste evolutia inregistrata pe piata externa.

Potrivit INS, comparativ cu luna precedenta, preturile productiei industriale au inregistrat scaderi: cu 0,6% in industria bunurilor intermediare si cu 0,5% in industria bunurilor de capital. In cazul grupei bunurilor de folosinta indelungata si a bunurilor de uz curent s-au inregistrat cresteri ale preturilor cu 0,2%. Preturile produselor energetice s-au situat aproape la acelasi nivel inregistrat in luna anterioara.

In luna mai 2013, comparativ cu aceeasi luna din anul precedent, preturile productiei industriale au crescut semnificativ la bunurile de uz curent si la produsele energetice: cu 6,4% si respectiv cu 4,7%. Celelalte mari grupe industriale au inregistrat cresteri de pret sub nivelul mediu estimat pe total industrie. Astfel, au fost tranzactionate la un pret mai mare: bunurile de folosinta indelungata cu 2,3%, bunurile intermediare cu 0,2% si bunurile de capital cu 0,1%.

Indicele preturilor productiei industriale (IPPI) reprezinta, alaturi de Indicele preturilor de consum, Indicele produselor agricole si Indicii preturilor productiei pentru servicii, un indicator cheie pentru masurarea inflatiei si pentru determinarea deflatorului Produsului Intern Brut in Romania.

Indicele preturilor productiei industriale (IPPI) este bazat pe o ancheta lunara si masoara evolutia medie a preturilor marfurilor industriale produse in Romania si vandute direct de producatori, atat pe piata interna cat si pe piata externa. IPPI este calculat ca medie ponderata, folosind evolutia lunara a preturilor si ponderile aferente produselor industriale. Ponderile reprezinta importanta relativa a fiecarui produs in totalul productiei industriale, folosind ca variabila cifra de afaceri inregistrata in anul 2010.

De asemenea, INS precizeaza ca datele pentru luna aprilie 2013 sunt rectificate, iar datele pentru luna mai 2013 sunt provizorii.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Agerpres
Articol citit de 1043 ori