Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

INS va recalcula PIB-ul pe 2013, dupa noua metodologie

INS va recalcula PIB-ul pe 2013, dupa noua metodologie


Institutul National de Statistica (INS) va recalcula Produsul Intern Brut (PIB) pentru anul 2013 conform noii metodologii a Uniunii Europene (UE) ESA 2010, potrivit presedintelui INS, Tudorel Andrei.

"Vor fi o serie de schimbari la nivelul valorii PIB pentru 2013. Aceste schimbari nu se datoreaza unor inadvertente introduse de statistica, ci exclusiv aplicarii noii metodologii", a declarat joi, la o conferinta, Tudorel Andrei, care a subliniat ca INS va trebui sa deruleze o campanie atenta si corecta pentru a comunica aceste eventuale diferente de PIB utilizatorilor de date statistice.

UE a schimbat recent metodologia de calcul a PIB, pornind de la faptul ca, in ultimii 20 de ani, au avut loc schimbari majore care au impact in economie - cresterea rolului tehnologiei informatiei, al activelor intangibile, proprietatii intelectuale si serviciilor.

Romania a consemnat cea mai mare crestere economica din Uniunea Europeana in trimestrul patru din 2013, atat comparativ cu precedentele trei luni cat si cu perioada octombrie-decembrie 2012.

Datorita unei cresteri economice trimestriale de 1,7%, Romania este lider in UE, urmata de Cehia (1,6), Lituania (1,2%), Marea Britanie, Olanda si Letonia (toate cu 0,7%). Potrivit Eurostat, in perioada octombrie-decembrie 2013, expansiunea economiei zonei euro a accelerat la 0,3%, dupa un avans de 0,1% in trimestrul precedent, iar Uniunea Europeana a inregistrat o crestere de 0,4%, dupa o expansiune de 0,3% in trimestrul trei din 2013.

Comparativ cu perioada similara a anului trecut, PIB-ul Romaniei a inregistrat o crestere de 5,1%, cel mai semnificativ avans atat din zona euro cat si din Uniunea Europeana, fiind urmata de Letonia (3,6%), Lituania (3,3%), Ungaria si Marea Britanie (ambele cu 2,8%).

Cel mai semnificativ declin s-a inregistrat in Cipru (minus 5,3%), Grecia (minus 2,6%), Finlanda (minus 1,4%) si Italia (minus 0,8%).

In schimb, economia zonei euro a inregistrat o crestere de 0,5% in trimestrul patru din 2013, dupa un declin de 0,3% in precedentele trei luni, in timp ce PIB-ul UE a inregistrat un avans de 1% in perioada octombrie-decembrie 2013, fata de o expansiune de 0,2% in precedentele trei luni.

Totodata, pe ansamblul anului trecut economia Romaniei a crescut cu 3,5%, arata estimarile INS.

Produsul Intern Brut al zonei euro a inregistrat anul trecut un declin de 0,4%, in timp ce Uniunea Europeana a inregistrat o crestere de 0,1% in 2013.

La inceputul anului 2013, Vergil Voineagu a fost demis din functia de presedinte al INS din cauza unor erori la calculul PIB pentru anul 2011.

INS a revizuit in scadere cu aproximativ 20 miliarde de lei PIB pentru 2011, fapt ce a pus Guvernul in fata problemei reducerii cheltuielilor bugetare prevazute pentru 2013 cu aproape 1 miliard de lei pentru incadrarea in tinta de deficit stabilita.

La acel moment, INS a precizat insa ca aplica metodologia UE privind PIB, care prevede transmiterea pe parcursul a 21 luni pentru indicatorii anuali trei versiuni de estimare - provizorii (la 70 de zile), semidefinitive (la 9 luni) si definitive (la 21 luni) - iar diferentele intre ele sunt inerente si nu reprezinta erori de calcul.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Agerpres
Articol citit de 1549 ori