Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

INS: Rata somajului a ramas constanta in octombrie,la 7,3%

INS: Rata somajului a ramas constanta in octombrie,la 7,3%


Rata somajului in forma ajustata sezonier a fost estimata la 7,3%, in luna octombrie 2013, aflandu-se la acelasi nivel cu luna anterioara si in crestere cu 0,5 puncte procentuale fata de nivelul inregistrat in luna octombrie 2012, potrivit datelor publicate, vineri, de Institutul National de Statistica.

Numarul somerilor (in varsta de 15-74 ani) estimat pentru luna octombrie din anul curent este de 736.000 persoane, in crestere atat fata de luna precedenta (733.000 persoane) cat si fata de aceeasi luna din anul precedent (682.000 persoane).

Pe sexe, rata somajului pentru barbati o depaseste cu 1,4 puncte procentuale pe cea a femeilor (valorile respective fiind 7,9% in cazul persoanelor de sex masculin si 6,5% in cazul celor de sex feminin).

Pentru persoanele adulte (25-74 ani), rata somajului a fost estimata la 5,9% pentru luna octombrie 2013 (6,5% in cazul barbatilor si 5,2% in cel al femeilor).

Numarul somerilor in varsta de 25-74 ani reprezinta 74,2% din numarul total al somerilor estimat pentru luna octombrie 2013.

INS precizeaza ca sursa datelor o constituie Cercetarea statistica asupra fortei de munca in gospodarii (AMIGO) care se realizeaza trimestrial, in conformitate cu Regulamentul Consiliului si Parlamentului European nr, 577/1998 cu privire la organizarea unei anchete statistice selective asupra fortei de munca in Comunitatea Europeana.

Somerii, conform definitiei internationale (BIM), sunt persoanele in varsta de 15-74 ani care indeplinesc simultan urmatoarele trei conditii: nu au un loc de munca; sunt disponibile sa inceapa lucrul in urmatoarele doua saptamani; s-au aflat in cautare activa a unui loc de munca, oricand in decursul ultimelor patru saptamani.

Rata somajului reprezinta ponderea somerilor in populatia activa. Populatia activa din punct de vedere economic cuprinde toate persoanele care furnizeaza forta de munca disponibila pentru productia de bunuri si servicii in timpul perioadei de referinta, incluzand populatia ocupata si somerii.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Agerpres
Articol citit de 1589 ori