INS: Cifra de afaceri din serviciile de piata a crescut cu 8,3%, in primele cinci luni din 2013

Marti, 09 Iulie 2013, ora 10:29
1296 citiri
INS: Cifra de afaceri din serviciile de piata a crescut cu 8,3%, in primele cinci luni din 2013

Cifra de afaceri din serviciile de piata prestate in principal intreprinderilor, serie bruta, a crescut in primele cinci luni ale acestui an, pe ansamblu, cu 8,3%, comparativ cu perioada similara din 2012, conform datelor centralizate de Institutul National de Statistica.

Aceasta evolutie s-a datorat in principal cresterilor inregistrate la activitati de servicii informatice si tehnologia informatiei (plus 17,6%), la alte servicii furnizate in principal intreprinderilor (plus 10,3%), la transporturi (plus 9%).

Activitatile de productie cinematografica, video, programe de televiziune; difuzare si transmitere de programe si activitatile de comunicatii au scazut cu 1,2%, respectiv 0,3%.

Ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, cifra de afaceri din serviciile de piata a crescut pe ansamblu cu 7,8%, datorita in principal cresterilor inregistrate la activitati de servicii informatice si tehnologia informatiei (plus 17,9%), la alte servicii furnizate in principal intreprinderilor (plus 10,4%), la transporturi (plus 8,4%) si la activitati de comunicatii (plus 0,3%). Activitatile de productie cinematografica, video, programe de televiziune; difuzare si transmitere de programe au scazut cu 0,6%.

In mai, comparativ cu aprilie 2013, cifra de afaceri din serviciile de piata prestate in principal intreprinderilor, serie bruta, s-a redus pe ansamblu cu 2%, din cauza scaderilor inregistrate la transporturi (minus 4,2%), alte servicii furnizate in principal intreprinderilor (minus 1,4%) si la comunicatii (minus 0,3%).

Cresteri s-au inregistrat la activitati de servicii informatice si tehnologia informatiei (plus 1,2%) si la activitati de productie cinematografica, video, programe de televiziune; difuzare si transmitere de programe (plus 0,4%).

Ca serie ajustata, cifra de afaceri s-a diminuat pe ansamblu cu 1,6%, din cauza scaderilor inregistrate la transporturi (minus 5,7%), la activitatile de servicii informatice si tehnologia informatiei (minus 3,9%), si la comunicatii (minus 1,6%). Cresteri au inregistrat activitatile de productie cinematografica, video, programe de televiziune; difuzare si transmitere de programe (plus 3,5%) si la activitati provenite din alte servicii furnizate in principal intreprinderilor (plus 0,5%).

Fata de aceeasi luna a anului trecut, in mai 2013 cifra de afaceri din serviciile de piata prestate in principal intreprinderilor, serie bruta, a crescut pe ansamblu cu 3,8%, datorita cresterilor inregistrate la activitati de servicii informatice si tehnologia informatiei (plus 15,1%), alte servicii furnizate in principal intreprinderilor (plus 4,6%) si la transporturi (plus 4,1%). Scaderi s-au inregistrat la activitati de productie cinematografica, video, programe de televiziune; difuzare si transmitere de programe (minus 5%) si la activitati de comunicatii (minus 2,7%).

Ca serie ajustata, cifra de afaceri din serviciile de piata a crescut pe ansamblu cu 4%, datorita cresterilor inregistrate la activitati de servicii informatice si tehnologia informatiei (plus 13,6%), la alte servicii furnizate in principal intreprinderilor (plus 5,1%) si la transporturi (plus 5%). Scaderi s-au inregistrat la activitati de productie cinematografica, video, programe de televiziune; difuzare si transmitere de programe (minus 3,6%) si la serviciile de comunicatii (minus 2,6%).

#cifra afaceri servicii piata, #statistici INS, #servicii prestate intreprinderilor , #stiri INS