INS: Afacerile din serviciile de piata prestate intreprinderilor au crescut cu 7,7%

Marti, 14 Ianuarie 2014, ora 12:22
1481 citiri
INS: Afacerile din serviciile de piata prestate intreprinderilor au crescut cu 7,7%

Cifra de afaceri din serviciile de piata prestate in special intreprinderilor a crescut, in primele 11 luni din 2013, cu 7,7%, atat ca serie bruta, cat si ajustata, fata de aceeasi perioada a anului anterior, iar contributia cea mai importanta a avut-o sectorul tehnologiei informatiei, releva datele provizorii ale Institutului National de Statistica (INS), publicate marti.

Potrivit sursei citate, in perioada 1 ianuarie - 30 noiembrie 2013, comparativ cu intervalul similar din 2012, cifra de afaceri din serviciile de piata prestate in principal intreprinderilor, ca serie bruta, a crescut pe ansamblu cu 7,7%, datorita cresterilor inregistrate la activitati de servicii informatice si tehnologia informatiei (14,6%), la transporturi (10,2%) si la alte servicii furnizate intreprinderilor (8,1%).

Activitatile de productie cinematografica, in scadere

Pe de alta parte, activitatile de productie cinematografica, video, programe de televiziune, difuzare si transmitere de programe si activitatile de comunicatii au scazut cu 3,4%, respectiv cu 0,3%.

In aceeasi perioada, cifra de afaceri din serviciile de piata prestate in principal intreprinderilor, ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, a crescut pe ansamblu cu 7,4%, datorita, in principal, cresterilor inregistrate la activitati de servicii informatice si tehnologia informatiei (cu 14,5%), la transporturi (cu 9,8%), la alte servicii furnizate in principal intreprinderilor (cu 8,3%) si la activitatile de comunicatii (cu 0,1%). Scaderi au inregistrat activitatile de productie cinematografica, video, programe de televiziune; difuzare si transmitere de programe (3,3%).

In ceea ce priveste cifra de afaceri din serviciile de piata prestate in principal intreprinderilor, ca serie bruta in luna noiembrie 2013, aceasta s-a diminuat pe ansamblu cu 1,7%, cifrele negative fiind inregistrate in special la activitati de productie cinematografica, video, programe de televiziune; difuzare si transmitere de programe (minus 6,1%), la transporturi (minus 4,3%), la alte servicii furnizate in principal intreprinderilor (minus 2,8%) si la comunicatii (minus 2,4%). La polul opus s-au situat activitatile de servicii informatice si tehnologia informatiei, care au crescut cu 19,6%, fata de octombrie 2013.

Cifra de afaceri din serviciile de piata prestate in principal intreprinderilor, ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, in luna noiembrie 2013, comparativ cu luna precedenta, a scazut cu 0,4%, din cauza diminuarilor consemnate in activitatile de productie cinematografica, video, programe de televiziune; difuzare si transmitere de programe (5,9%), la alte servicii furnizate in principal intreprinderilor (2,4%) si la comunicatii (2,1%). Cresteri s-au inregistrat la activitatile de servicii informatice si tehnologia informatiei (5,5%) si la transporturi (0,7%).

Cresteri ale activitatile de servicii informatice si tehnologia informatiei

In noiembrie 2013, afacerile din serviciile de piata prestate in principal intreprinderilor, ca serie bruta, comparativ cu luna noiembrie 2012, au crescut cu 7,6%, datorita cresterilor inregistrate la activitati de servicii informatice si tehnologia informatiei (19,9%), la transporturi (11,0%), la alte servicii furnizate in principal intreprinderilor (5,2%) si la activitati de comunicatii (1,7%). Scaderi s-au inregistrat in activitatile de productie cinematografica, video, programe de televiziune, difuzare si transmitere de programe (5,1%).

Ca serie ajustata, cifra de afaceri din serviciile de piata prestate in principal intreprinderilor a crescut, in noiembrie 2013, pe ansamblu, cu 8,4%, comparativ cu aceeasi luna din anul precedent. Cifrele pozitive s-au datorat cresterilor inregistrate la activitati de servicii informatice si tehnologia informatiei (13%), la transporturi (11,1%), la alte servicii furnizate in principal intreprinderilor (6,9%) si la serviciile de comunicatii (2,4%). Scaderi au fost consemnate la activitati de productie cinematografica, video, programe de televiziune, difuzare si transmitere de programe (6,2%).

#servicii de piata INS, #statistici INS, #cifra de afaceri INS , #stiri INS