Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Firmele estimeaza cresterea activitatii in industrie si stagnare in comert si servicii

Firmele estimeaza cresterea activitatii in industrie si stagnare in comert si servicii


Managerii companiilor se asteapta pentru perioada octombrie - decembrie la cresterea activitatii in industria prelucratoare, la stagnare in comert si servicii si scadere in constructii, in raport cu cele trei luni anterioare, a anuntat luni Institutul National de Statistica (INS).

Concluziile au fost obtinute prin intermediul unor anchete de conjunctura, in urma estimarilor facute de manageri cu privire la tendintele activitatii economice. Anchetele indica soldul conjunctural, obtinut ca diferenta intre procentajul managerilor care au ales varianta pozitiva a fenomenului si procentajul celor care au indicat varianta negativa.

Astfel, industria prelucratoare este singurul domeniu unde se anticipeaza dezvoltarea activitatii, cu o crestere moderata a volumului productiei (sold conjunctural +6%). In ceea ce priveste estimarea productiei, pentru unele dintre activitati se va inregistra tendinta de crestere, respectiv fabricarea substantelor si a produselor chimice (sold conjunctural +36%), fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice (sold conjunctural +29%), fabricarea calculatoarelor si a produselor electronice si optice (sold conjunctural +27%) si fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor si semiremorcilor (sold conjunctural +26%). Preturile produselor industriale vor fi stabile (sold conjunctural +3%), iar numarul de salariati se va reduce (sold conjunctural -6%).

In constructii se va inregistra o scadere a volumului productiei (sold conjunctural -30%) si a numarului de salariati (sold conjunctural -25%). Managerii estimeaza scadere a stocului de contracte si comenzi (sold conjunctural -25%). In ceea ce priveste preturile lucrarilor se preconizeaza o relativa stabilitate (sold conjunctural +1%), potrivit unui comunicat al INS.

Pentru sectorul de comert cu amanuntul, managerii au estimat o relativa stabilitate a activitatii economice (sold conjunctural -3%) si a volumului total al vanzarilor de marfuri (sold conjunctural -1%).
Volumul comenzilor adresate furnizorilor de marfuri de catre unitatile comerciale va inregistra, de asemenea, relativa stabilitate (sold conjunctural -4%). Angajatorii prognozeaza pentru urmatoarele trei luni un avans moderat al numarului de salariati (sold conjunctural +7%), iar preturile de vanzare cu amanuntul vor inregistra de asemenea cresteri moderate (sold conjunctural +6%).

Si cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaste o relativa stabilitate (sold conjunctural 0%). Acest domeniu va fi caracterizat de o scadere moderata a numarului de salariati (sold conjunctural -8%) si de stagnarea preturilor (sold conjunctural 0%).

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Mediafax
Articol citit de 1032 ori