Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Firmele anticipeaza o stagnare a activitatii in industrie, comert si servicii, pana in ianuarie

Firmele anticipeaza o stagnare a activitatii in industrie, comert si servicii, pana in ianuarie


Managerii companiilor se asteapta pentru perioada noiembrie-ianuarie la stagnarea activitatii in industria prelucratoare, comert, servicii si la scadere in constructii, in raport cu cele trei luni anterioare, conform indicatorului sold conjunctural, a anuntat Institutul National de Statistica (INS).

Concluziile au fost obtinute prin intermediul unor anchete de conjunctura, in urma estimarilor facute de manageri cu privire la tendintele activitatii economice. Anchetele indica soldul conjunctural, obtinut ca diferenta intre procentajul managerilor care au ales varianta pozitiva a fenomenului si procentajul celor care au indicat varianta negativa.

Astfel, managerii din industria prelucratoare preconizeaza pentru urmatoarele trei luni o relativa stabilitate a volumului productiei (sold conjunctural -1%), iar in ceea ce priveste estimarea productiei pentru unele activitati se va inregistra o tendinta de crestere: fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice (sold conjunctural +36%), fabricarea substantelor si a produselor chimice (sold conjunctural +30%) si fabricarea calculatoarelor si a produselor electronice si optice (sold conjunctural +22%), se arata intr-un comunicat al INS. Preturile produselor industriale si numarul salariatilor vor fi de asemenea stabile (sold conjunctural +5%, respectiv -4%).

In constructii se va inregistra o scadere a volumului productiei (sold conjunctural -43%) si a numarului de salariati (sold conjunctural -33%). Managerii estimeaza diminuarea stocului de contracte si comenzi (sold conjunctural -34%) si mentinerea preturilor la valorile actuale (sold conjunctural +2%).

In comertul cu amanuntul managerii au estimat pentru urmatoarele trei luni tendinta de relativa stabilitate a activitatii economice (sold conjunctural +1%) si a volumului total al vanzarilor de marfuri (sold conjunctural -3%). Volumul comenzilor adresate furnizorilor de marfuri de catre unitatile comerciale va inregistra, de asemenea, relativa stabilitate (sold conjunctural -4%). Angajatorii prognozeaza pentru urmatoarele trei luni o crestere a numarului de salariati (sold conjunctural +7%) si a preturilor (sold conjunctural +30%).

Si in servicii cererea (cifra de afaceri) va fi stabila (sold conjunctural +1%). In sectorul de servicii se estimeaza pentru urmatoarele trei luni o relativa stabilitate a numarului de salariati (sold conjunctural -5%). Conform opiniei managerilor, preturile de vanzare sau de facturare ale prestatiilor vor avea tendinta de crestere moderata (sold conjunctural +6%).

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Mediafax
Articol citit de 1037 ori