Expertii ING sustin ca amanarea accizei va avea un impact bugetar nesemnificativ

Marti, 24 Decembrie 2013, ora 12:50
1248 citiri
Expertii ING sustin ca amanarea accizei va avea un impact bugetar nesemnificativ

Deficitul bugetar se va largi cu mult mai putin de 0,1% din PIB ca rezultat al amanarii accizei, arata un raport al ING Bank Romania.

"In vreme ce a intampinat pozitiv adoptarea bugetului pe 2014, FMI a cerut ieri (luni n.r.) Guvernului Romaniei sa indice masuri care sa compenseze pierderea de venituri rezultata din amanarea aplicarii accizei la combustibili.

Astfel de masuri vor fi discutate cand FMI ajunge in Romania pentru primele doua evaluari ale actualului acord Stand-by, in ianuarie. Estimam ca deficitul bugetar se va largi cu mult mai putin de 0,1% din PIB ca rezultat al amanarii accizei, mult sub rectificari ale deficitului insumand 0,4% din PIB aprobate de FMI in acest an.

Chiar daca Fondul pare mai putin ingaduitor in aceste zile, credem ca o astfel de problema minora nu va insemna pentru Romania o a doua evaluare consecutiva ratata", se spune in raportul ING Bank Romania.

De asemenea, economistii ING sustin ca moneda locala nu a reusit sa isi mentina avansul initial ieri, incheind ziua neschimbata in jurul a 4,48/euro pe fondul unui ton regional mixt.

"In vreme ce credem ca in continuare climatul extern ar putea induce o apreciere a leului, o asemenea miscare va fi probabil limitata, data fiind activitatea redusa din piata inaintea sarbatorilor de Craciun", se arata in raport.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#INS statistici, #INS deficit, #amanare acciza , #stiri INS