Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Cresterea economica a Romaniei, revizuita la 3,9% pentru primul trimestru

Cresterea economica a Romaniei, revizuita la 3,9% pentru primul trimestru


Institutul National de Statistica (INS) a revizuit in urcare datele referitoare la cresterea economica inregistrata de Romania in primele trei luni din acest an, de la 3,8% la 3,9%, comparativ cu perioada similara din 2013, precum si cele raportate la ultimul trimestru al anului trecut, de la 0,1% la 0,2%.

Produsul intern brut - date ajustate sezonier - estimat pentru trimestrul I 2014 a fost de 161,159 miliarde lei preturi curente, in crestere - in termeni reali - cu 0,2% fata de trimestrul IV 2013 si cu 4,0% fata de trimestrul I 2013. Pe serie bruta, Produsul Intern Brut estimat pentru trimestrul I 2014 a fost de 126,384 miliarde lei preturi curente, in crestere - in termeni reali - cu 3,9% fata de trimestrul I 2013.

Comparativ cu prima varianta provizorie, dinamica PIB a inregistrat o crestere cu 0,1 puncte procentuale, iar valoarea adaugata bruta totala cu 0,2 puncte procentuale, majorandu-si contributia la cresterea PIB cu 0,1 puncte procentuale. Volumul si contributia impozitelor nete pe produs nu s-au modificat.

Volumul valorii adaugate brute pe ramuri de activitate a inregistrat modificari mai importante in constructii (+2,0 puncte procentuale); activitati profesionale, stiintifice si tehnice; activitati de servicii administrative si activitati de servicii suport (+1,4 puncte procentuale).

Pentru intervalul analizat, INS a revizuit in scadere contributiile negative la cresterea PIB aduse de activitatile profesionale, stiintifice si tehnice, activitati de servicii administrative si activitati de suport, de la 0,2% la 0,1%.

De asemenea, INS precizeaza ca din punctul de vedere al utilizarii PIB, modificari semnificative ale contributiei la cresterea PIB, intre cele doua estimari, au inregistrat: cheltuiala pentru consumul final individual si colectiv al administratiilor publice, de la 0,1% la-0,4%, ca urmare a reducerii volumului lor de activitate (de la 100,7% la 95,8%, respectiv de la 101,1% la 94,9%), precum si exportul net de bunuri si servicii, care a inregistrat o contributie pozitiva la cresterea PIB, de 1,2 procente.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Agerpres
Articol citit de 1318 ori