Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Cati straini au venit anul trecut in Romania si cat au cheltuit ei - INS

Cati straini au venit anul trecut in Romania si cat au cheltuit ei - INS
Peste 1,91 milioane de turisti straini au calcat pragul Romaniei anul trecut, marea majoritate venind aici in interes de afaceri, si au cheltuit in tara noastra peste 5 miliarde de lei. Din aceasta suma 1,3 miliarde s-au indreptat catre unitatile de cazare, arata un raport al Institutului National de Statistica.

Astfel, turistii au venit in principal cu avionul si au preferat sa inchirieze masini, mergand in cea mai mare parte pe mana agentiilor de turism.

Iata un extras din comunicatul transmis de INS:

"In anul 2014 numarul de turisti nerezidenti cazati in hoteluri si pensiuni turistice a fost de 1911,4 mii, iar totalul cheltuielior efectuate de acestia a insumat 5090,9 milioane lei.

Numarul total de nerezidenti cazati in hoteluri si pensiuni turistice in trimestrul IV 2014 a fost de 430,1 mii, iar cheltuielile acestora s-au ridicat in total la 1358,6 milioane lei.

Principalul motiv al sejurului petrecut de turistii nerezidenti in Romania l-a reprezentat afacerile, participarea la congrese, conferinte, cursuri, targuri si expozitii (64,0% din numarul total de turisti nerezidenti), cheltuielile acestora reprezentand 72,8% din total cheltuieli.

Din totalul cheltuielilor pentru afaceri ponderea cea mai mare o reprezinta cheltuielile pentru cazare (46,2%), fiind preferata in special cazarea cu mic dejun inclus (93,6% din totalul cheltuielilor pentru cazare).

Cheltuielile turistilor nerezidenti in restaurante si baruri au fost de 16,1%, iar cele pentru cumparaturi au reprezentat 12,4%. Din totalul cheltuielilor pentru cumparaturi, 54,2% au reprezentat cheltuielile pentru cumparare de imbracaminte si incaltaminte, urmate de cheltuielile pentru cumpararea alimentelor si bauturilor (26,1%).

Cheltuielile pentru inchirierea de autoturisme au avut o pondere de 62,6% din totalul cheltuielilor pentru transport, iar cheltuielile pentru accesul in parcuri de distractii, targuri, cazinouri, sali de jocuri mecanice au reprezentat 88,9% din totalul cheltuielilor pentru recreere.

Din totalul nerezidentilor sositi in Romania in trimestrul IV 2014, 48,8% si-au organizat sejurul prin agentii de turism, iar 31,2% si-au organizat singuri sejurul.

Principalul mijloc de transport utilizat de catre turistii nerezidenti pentru a sosi in Romania a fost avionul (80,0% din numarul total de turisti). Autoturismele proprii au fost utilizate de 13,5% din numarul total de turisti, urmate de autocare si autobuze cu 5,3% si alte mijloace (tren, ambarcatiuni fluviale, autoturisme inchiriate, motociclete etc.) cu 1,2%.

Cheltuielile pentru inchirierea de autoturisme au avut o pondere de 57,1% din totalul cheltuielilor pentru transport, iar cheltuielile pentru accesul in parcuri de distractii, targuri, cazinouri, sali de jocuri mecanice au reprezentat 76,9% din totalul cheltuielilor pentru recreere.

Din totalul nerezidentilor sositi in Romania in anul 2014, 44,5% si-au organizat sejurul prin agentii de turism, iar 32,8% si-au organizat singuri sejurul.

Principalul mijloc de transport utilizat de catre turistii nerezidenti pentru a sosi in Romania a fost avionul (77,4% din numarul total de turisti). Autoturismele proprii au fost utilizate de 12,8% din numarul total de turisti, urmate de autocare si autobuze cu 7,8% si alte mijloace (tren, ambarcatiuni fluviale, autoturisme inchiriate, motociclete etc.) cu 2,0%".

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1623 ori