" Vom vedea impactul crizei in bilantul bancilor"

Duminica, 25 Octombrie 2009, ora 13:45
1471 citiri
" Vom vedea impactul crizei in bilantul bancilor"

Impactul negativ al crizei asupra companiilor se va transfera in curand bancilor, iar 2010 va arata "o oglinda mai clara" a ceea ce s-a intamplat in economie pe perioada crizei, a declarat directorul general al ING Bank Romania, Misu Negritoiu, la emisiunea "Dupa 20 de ani", difuzata de ProTV.

"Criza se va reflecta in situatiile financiare ale intreprinderilor, ale bancilor si ale societatilor. Anul 2009 este un an de acumulare, in care am vazut ca PIB-ul a luat-o in jos, ca vanzarile au scazut foarte multe, ca multe societati se lupta pentru supravietuire, iar multe dintre acestea sunt angrenate in sistemul bancar, au legatura cu situatia financiara si bilanturile bancilor.

Cred ca impactul negativ suportat de catre societatilor comerciale se va transfera in curand asupra bancilor si ca 2010 ne va arata o oglinda mai clara a ceea ce s-a intamplat in economie, cum s-a reflectat criza", a afirmat Negritoiu.

El considera ca proprietarii de companii au invatat o lectie din anul acesta si se vor concentra mai mult pe eficienta, pe dezvoltare sustenabila si pe perspective pe termen mediu si lung. "Economia cred ca este acum la momentul adevarului. Nimeni nu si-ar fi dorit criza.

Trebuie insa sa ne uitam si la partea buna, si anume ca se intrase intr-un model de dezvoltare economica clar nesustenabil, care ramanea numai la nivelul dezbaterilor de idei.

Criza ne-a dat posibilitatea de a deveni mai realisti si sa vedem ca au fost multe erori, inclusiv in modelele de business care s-au dezvoltat: poate s-au facut usor bani, poate s-au facut bani conjuctural, etc.", a mai afirmat seful ING Bank Romania.

El a mentionat ca somajul va creste, dar ca acest fenomen este unul descris inca prin definitia de "criza", care arata ca in general rata creste cel putin un an dupa ce situatia economica se inverseaza sau criza ajunge la sfarsit.

Totodata, Negritoiu a precizat ca criza este "suportabila" pentru bancheri, in conditiile in care acestia au avut capacitatea de a o anticipa si astfel au putut sa se pregateasca mai bine pentru a-i face fata.

"Contributia sistemului bancar la sustinerea economiei este destul de solida in continuare. Bancile s-au adaptat deastul de bine la criza economica", crede oficilul ING Bank Romania. El a precizat ca oficialii romani nu au depistat criza sau nu au vrut sa o recunoasca la timp.

"Cred ca atunci cand esti intr-o pozitie importanta ai o atitudine de misionar, iar unui popor ca al nostru ii place sa ii spui ca e totul bine. Am vazut asta si din reactiile la iesirile mele din presa din perioada respectiva, care ma acuzau de pesimist si lipsa de patriotism.

Cred ca este mai bine sa stie omul ce il asteapta pentru a se putea pregati si sa nu fie luat prin surprindere. Nu as vrea sa banuiesc reprezentantii autoritatilor ca nu stiau sau ca nu se asteptau la asa ceva, pentru ca mi se pare ar fi mult mai grav.

Institutional ar trebui sa aiba aceasta capacitate", a aratat Negritoiu. El a lucrat inainte de revolutia din 1989 in comert exterior, iar dupa acest moment a fost primul presedinte al Agentiei Romane pentru Dezvoltare. Ulterior, Negritoiu a ocupat functia de ministru al reformei in cabinetul Vacaroiu si a fost consilier al presedintelui Ion Iliescu si, ulterior, deputat. 

Apple se pregătește să anunțe noile iPad-uri pe 7 mai
Apple se pregătește să anunțe noile iPad-uri pe 7 mai
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de tablete iPad într-un eveniment online programat pentru data de 7 mai. După mai bine de un an și jumătate de la ultima actualizare a...
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) deruleaza o actiune de verificare a site-urilor de cumparaturi si aplicatii chinezesti care functioneaza ca o piata online, Temu si...
#negritoiu, #ing, #criza, #bilant, #banci , #stiri ING