Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Trei sferturi dintre consumatorii romani au un nivel redus al cunostintelor financiare

Trei sferturi dintre consumatorii romani au un nivel redus al cunostintelor financiare

Trei sferturi dintre consumatorii romani au un nivel redus de intelegere a chestiunilor legate de finantele personale si de administrarea acestora, dar peste 90% dintre romani intentioneaza sa isi dezvolte cunostintele si abilitatile legate de administrarea banilor, se arata intr-un studiu ING, preluat de NewsIn.

In cadrul studiului "ING Consumer Resourcefulness", ING a dezoltat in premiera un test de inteligenta financiara - "FQ test" -, validat la nivel global ca instrument de masurare a cunostintelor si abilitatilor financiare ale consumatorilor.

Studiul a fost realizat in zece tari din intreaga lume - Olanda, Belgia, Spania, Romania, Polonia, SUA, Mexic, India, Coreea si Japonia.

Testul de inteligenta financiara - "FQ test" - a inclus 13 intrebari axate pe patru directii: viitorul financiar, aspecte financiare legate de gospodarie, economisire si investitii. In functie de numarul raspunsurilor corecte, respondentii au fost incadrati in patru profile de cunostinte privind banii si finantele personale: nestiutor (0-4 raspunsuri corecte), incepator (5-8 raspunsuri corecte), mediu (9-11 raspunsuri corecte) si avansat (12-13 raspunsuri corecte).


Rezultatele FQ test arata ca, din randul celor zece tari incluse in studiu, consumatorii romani au unul dintre cele mai reduse niveluri de cunostinte si abilitati financiare. Astfel, intr-un clasament realizat in functie de ponderea profilelor "mediu" si "avansat", japonezii (cu 44%), indienii (40%) si coreenii (37%) sunt printre cei mai informati cu privire la chestiunile legate de bani. La polul opus se situeaza consumatorii spanioli (cu 24%), romani (23%) si mexicani (19%).

In ceea ce-i priveste pe romani, 69% au un nivel redus de cunostinte financiare (incadrandu-se in profilul "incepatori"), procent sensibil peste media globala, de 63%. "In esenta, aceasta categorie de consumatori intelege elementele de baza legate de administrarea banilor, dar intampina dificultati in a utiliza concepte financiare esentiale, precum economisirea pentru pensie sau constituirea unui fond de urgenta", se arata in studiu.

Pentru alti 8% dintre romani (ce se incadreaza in profilul "nestiutor"), chestiunile legate de bani nu prezinta interes, acestia demonstrand un nivel foarte de redus de intelegere a problematicilor legate de bani. Spre comparatie, in Mexic si Polonia, aceasta categorie include 10% dintre respondenti, in Belgia - 7%, in Olanda si Spania -6%, in SUA - 5%, in Japonia si India -4% iar in Coreea -3%.

Potrivit studiului, daca la nivel global, intrebarile legate de economisire s-au dovedit cele mai dificile(doar 51% dintre participanti raspunzand corect), in Romania situatia este usor diferita. Astfel, intrebarile cu cel mai redus numar de raspunsuri corecte sunt cele legate de problemele financiare din gospodarie (51% raspunsuri incorecte), economisire (49% raspunsuri incorecte), investitii (46%) si viitorul financiar (35%).

"ING Consumer Resourcefulness arata ca peste 90% dintre romani vor sa isi imbunatateasca abilitatile financiare, iar 40% simt nevoia unui ajutor in acest demers. De aceea, este extrem de important ca educarea consumatorilor sa constituie o prioritate atat pentru companii, cat si pentru autoritati", a declarat directorul general ING Asigurari de Viata, Cornelia Aurelia Coman.


In privinta obstacolelor pe care le intampina in demersul de educare financiara, 39% dintre romani noteaza lipsa timpului (fata de 20% global), 23% faptul ca nu stiu de unde sa inceapa (fata de 27% global), 23% - obisnuinta de a amana (26% global), in timp ce 19% au nevoie de ajutor, dar nu stiu de unde sa-l obtina (24% la nivel global). Pe de alta parte, doar 9% dintre consumatorii romani simt ca "este prea complicat", procent situat la jumatate fata de media de la nivel global.

"Nu in ultimul rand, 86% dintre respondentii romani (vs. 80% global) au declarat ca se regasesc in totalitate in descrierea aferenta scorului obtinut la FQ test. Este interesant de notat, in acest context, diferenta semnificativa dintre rezultatele auto-evaluarii realizate de respondenti inainte de parcurgerea FQ test si rezultatele obtinute efectiv prin testare. Astfel, daca 9% dintre romani s-au auto evaluat ca fiind 'foarte buni in privinta administrarii banilor', rezultatul FQ test a demostrat ca procentul este de trei ori mai redus. In mod similar, doar jumatate dintre cei care au apreciat ca sunt 'destul de priceputi' in administrarea banilor s-au incadrat in acest profil in urma FQ test", mai arata studiul.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1549 ori