Sunt investitorii pregatiti pentru momente imprevizibile ? (1)

Marti, 07 Octombrie 2008, ora 13:05
3741 citiri
Sunt investitorii pregatiti pentru momente imprevizibile ? (1)

Mai multe elemente ne-au atras acum atentia privind evolutia pietei monetare autohtone si anume: apropierea de pragul de 4,0 lei/euro, precum si accentuarea uneia dintre cauze - cresterea deficitului de cont curent al Romaniei. Pentru un simplu investitor, toate acestea nu ar fi suficient de relevante daca nu am face si corelarea cu factorii care au influentat scaderea abrupta/imprevizibila a tuturor pietelor de capital internationale.

Un alt element important este ca indicele BET al BVB a ajuns in scadere la nivelul anului 2004, asa cum a ajuns si cursul leu/euro, iar prognozele pentru aceste domenii nu sunt deloc bune. Pe de alta parte daca pentru calmarea cursului valutar leu/euro exista deja o intentie exprimata prin viu grai de presedintele BNR, piata de capital din Romania ramane, ca si pana acum, la mana speculatorilor, adica in bataia vantului (a se citi si S.O. Vantu).


Deja variatii de 700 - 800 puncte intr-o zi la indicele american Dow (ne amintim ca la minimul din 1974 variatia a fost de 900 puncte), chiar trecerea acestuia sub pragul psihologic de 10.000 sau deprecieri zilnice de 6-10% ai indicilor bursieri europeni (DAX, FTSE 100, CAC 40) marcheaza noi momente de panica generalizata in randul investitorilor si iesiri masive ale mai multor fonduri straine de investitii evidentiate prin volume in crestere evidenta.

Concluzia: avem un semnal clar ca ne putem astepta in viitor la scaderi mult mai mari si mai lungi, iar criza financiara actuala va afecta pe un termen destul de mare si economiile reale ale tarilor puternice, inclusiv ale marilor corporatii globalizate.   


Din pacate, nu sunt singurii factori negativi care influenteaza in aceste momente evolutia pietei de capital autohtone, insa volatilitatea masiva a cursului valutar ar trebui sa ne dea mai mult de gandit cu atat mai mult cu cat specialistii bancii ING apreciaza ca dupa standardele europene deficitul bugetar al Romaniei va ajunge in 2008 la peste 3,8%, iar cel de cont curent poate depasi 14,3% din PIB, in avans fata de 13,9% din 2007.


Inflatie, bubbles, bear market, deflatie, depresie/recesiune economica si crah sunt termeni care sperie pe orice investitor mai putin avizat. Acestea creeaza o serie intreaga de intrebari si nedumeriri, precum si o atitudine psihologica deosebita - o atitudine foarte nociva si periculoasa care devine propriul sau dusman in piata accentuand starea emotionala generala. De aceea este bine sa stim unde ne aflam si spre ce anume tip de piata de capital ne indreptam.


Pentru astazi ma voi opri doar la una dintre intrebari, poate cea mai frecventa in aceste momente foarte tensionate si anume: cand va avea bursa un minim care va corespunde cu punctul de intoarcere (rebound) de unde va reveni pe o crestere consolidata transformand piata bearish (de scadere) intr-una bullish (de crestere) ?


Pe intreg parcursul acestui an am tot avut minime locale (martie, iulie), pe care multi brokeri le-au estimat de fiecare data ca fiind minimele anului grabindu-se si oferind semnale de acumulare pentru clientii lor (aflati acum in pierdere de 20%, 40% sau chiar mai mult).

Iata ca vine luna septembrie, caracterizata cu volatilitati rare in ultimii ani sau in istoria unor burse mai tinere, care rastoarna orice gand optimist si creeaza o stare emotionala globala similara cu situatiile premergatoare unui crah bursier. Aceasta noua EMOTIE trebuie luata foarte serios in atentie ea devenind un factor IMPORTANT in aflarea raspunsului nostru privind un posibil minim/rebound al trendului bursier.


Si totusi acest raspuns este foarte greu de gasit. Pentru a avea totusi unele jaloane in vederea luarii unei decizii investitionale in aceste momente vom apela la una dintre cele mai cunoscute teorii de a predictiona evolutia pietei de capital: TEORIA ELLLIOTT WAVE, care se poate aplica pe un interval de timp pornind de la evolutia Intraday la una seculara (de regula 70 de ani).


Asa ca pentru a afla unele pareri avizate in aceasta privinta vom apela la ajutorul analistului Robert R. Pretcher cel care a dus mai departe teoria lui Ralph Nelson Elliott, parintele teoriei de mai sus. Pretcher a fost recunoscut ca cel mai bun analist al teoriei elliotticiene.

Pentru inceput vom face o paranteza spunand ca in anul 1930 Elliott studiind atent graficele pietei de capital a descoperit ca, trendul pietei se misca in valuri. Aceste valuri sunt cinci intr-o directie urmate de alte trei valuri de corectie, in functie de trendul creat. In cadrul primelor 5 valuri, valul 1, 3 si 5 vor fi intotdeauna corectate de valul 2 si 4.


Teoria Elliott se fundamenteaza pe faptul ca miscarea pietelor este un rezultat al gandirii si actiunii omului/investitorului determinate de o multitudine de factori a caror influenta se regaseste in comportamentul pietei.

Avem modele de ciclicitate in toate activitatile colective (marele superciclu - multi decade si multi secole; superciclu - cateva decade la cativa ani; ciclu - un an la cativa ani; ciclu intermediar - cateva luni la un an; miniciclu sau ciclu minor - cateva saptamani; etc), inclusiv in viata economica si care arata ca dupa o evolutie economica slaba urmeaza un mare boom economic si invers.

In acelasi timp toata aceasta evolutie/miscare a pietelor de capital se regaseste intotdeauna in modele grafice foarte predictibile (vezi cartile The Wave Principle din 1938 si Nature's Laws - The Secret of the Universe 1946).


Asadar, cel care a preluat si dezvoltat foarte mult teoria Elliott, mai ales in timpurile noastre a fost R Pretcher. In anul 1989 el a fost numit "Guru al decadei" de Financial News Network dupa ce a facut predictia evolutiei Superciclului 1966-1982, cu cele doua tipuri de piete BEAR (scadere) si BULL (crestere), precum si pentru activitatea de forecasting din timpul anilor 1980.


Pornind de la studiul istoric al acestor modele repetabile si proiectandu-le in viitor Robert R. Pretcher, afirma ca anul 2000 a marcat incheierea valului 5 al unui Superciclu economic, care a inceput in anul 1930. Si mai important este ca s-a completat in aceasta perioada valul 5 al unui mare si larg Superciclu de tipul unei piete BULL, care a inceput odata cu nasterea SUA in secolul 18.


Am extras din analizele/comentariile acestuia un grafic comparativ reprezentativ, care prezinta cele doua modele grafice ale valurilor V pentru perioadele 1921 - 1929 (val incheiat in 1929) si 1974 - 2000 (cand nivelul indicelui Dow a depasit 10.000).


Perioada de dupa 2000 - prezent,  necuprinsa intentionat in acest grafic va genera o analiza mai ampla in episodul urmator cu prezentarea graficului saptamanal la zi al acestui indice american., mai ales ca indicele DJIA a avut un minm in anul 2002, iar apoi a avut un maxim in 2007 la peste 14.000, fata de cel de 10.000 din 2000.


Totusi vom extrage din acesta, in avanpremiera, cateva interpretari, fara insa a trage concluziile finale. Conform parerii lui Pretcher, anul 2000 a marcat startul unui mare superciclu ce va fi de tipul unei piete BEAR si care poate dura un secol. El estimeaza astfel ca pentru inceput va fi un superciclu cu o piata seculara BEAR pentru perioada 2000-2015.

Aceasta perioada s-a evidentiat printr-un double bottom realizat in octombrie 2002 si apoi in martie 2003, precum si printr-un top al indicelui Dow din octombrie 2007 (iata ca avem un ciclu de 7 ani de la maximul din 2000 si un alt ciclu de 5 ani de la minimul din octombrie 2002). Vom retine pentru viitor aceste elemente de analiza tehnica definitorii.


Ca urmare, dupa parerea lui Pretcher corectia acestor mari supercicluri va fi foarte adanca, mult mai adanca decat cea din 1929. Asa ca pe un interval mai mare de timp, posibil cativa zeci de ani, valoarea actiunilor, obligatiunilor vor scadea aproape de nivelul minim al Marii Depresiuni, poate chiar mai jos (ne amintim ca atunci valoarea indicelui Dow era in jur de 400).