Sfarsitul recesiunii in Europa?

Marti, 28 Iulie 2009, ora 10:48
1745 citiri
Sfarsitul recesiunii in Europa?

Primele semne mai convingatoare ale redresarii economice au inceput sa apara in Europa, in urma cresterii industriilor producatoare si a serviciilor, dar si a aprecierii monedei unice in fata dolarului american, la cel mai inalt nivel din ultimele sapte saptamani.

Indicii pentru ambele industrii au crescut, in zona euro, la 46,6, respectiv 44,6, in luna iunie, potrivit unui studiu al Markit Economics. De asemenea, indicele de sentiment economic a crescut in Germania, cea mai mare economie din Europa, de la 85,9 la 87,3, cel mai inalt nivel inregistrat din luna octombrie a anului trecut.

Datorita acestor vesti bune, atat moneda unica europeana, cat si valoarea actiunilor la bursa au crescut, aratandu-se primele semne concrete ale incheierii perioadei de recesiune pentru zona euro, cred analistii citati de Bloomberg.

"Liderul" redresarii este cresterea cererii pentru productie, subliniind dependenta regiunii de consumul din alte parti ale globului, dupa ce economia s-a contractat cu 2,5 procente, in primul trimestru, din cauza scaderii exporturilor.

"La revedere recesiune, bun venit redresare", anunta economistul sef la UniCredit MIB, Andreas Rees. "Avand in vedere ca cererea din strainatate arata semne de viata, companiile trebuie, inevitabil, sa-si mareasca productia", a adaugat el.

De asemenea, reprezentantii Fortis Bank din Olanda sunt de parere ca datele sugereaza faptul ca economia se va stabiliza in al treilea trimestru. "Iesim din recesiune. Acest lucru nu inseamna, neaparat, ca redresarea va fi puternica, dar este o redresare", a spus Nick Kounis, de la Fortis.

Germania conduce economia europeana

Cea mai evidenta recuperare se inregistreaza in Germania, unde indicele productiei a atins nivelul de 45,2, in crestere fata de nivelul de 40,9. De asemenea, in Franta, indicele a crescut de la 45,9 la 47,9.

"Dintr-o data, Germania devenit liderul grupului, aratand semne mai puternice de stabilizare decat celelalte tari din zona euro", a spus Carsten Brzeski, economist senior la ING Group, in Bruxelles. "Avand in vedere cresterea activitatii la nivel mondial, inseamna ca Germania va fi prima care va iesi din recesiune, dupa ce a fost ultima care a intrat in recesiune", a adaugat Brzeski.

De altfel, toate statele din regiune au incercat sa contracareze recesiunea, reducand taxele si incurajand cresterea consumului, in timp ce Banca Centrala Europeana (BCE) a imprumutat bancilor suma record de 442 de miliarde de euro, in luna iunie.

Puncte negative

In ciuda semnelor de revenire, economia din zona euro s-ar putea contracta cu 4,6 procente, in acest an, si cu 0,3 procente, in 2010, potrivit estimarilor BCE.

Majoritatea companiilor mari europene si-au redus forta de munca, pentru a compensa pierderile. Astfel, rata somajului din zona euro, aflata deja la cel mai inalt nivel din acest deceiniu, de 9,5 procente, ar putea creste la 11,5 procente, in 2010, potrivit estimarilor Comisiei Europene.

"Mediul economic si financiar din zona euro continua sa fie foarte dificil, chiar daca situatia s-a ameliorat semnificativ", a spus Howard Archer, economist sef la IHS Global Insight, din Londra.

"Este imperativ necesar ca Banca Centrala Europeana sa ramana pregatita sa ia si alte masuri pentru a sprijini activitatile economice, daca recentele semne ale redresarii se vor dovedi a fi instabile", a adaugat el.

#recesiune, # sfarsit, # germania, # europa, # industrie, # somaj , #stiri ING