Saptamana 26 sep A- 02 oct 2005: dobanzi, titluri de stat, piata valutara

Vineri, 30 Septembrie 2005, ora 19:22
897 citiri

Analiza furnizata de KTD InvestDobanzi bancare

* Banca Tiriac si HVB Bank Romania au redus semnificativ dobanzile pentru depozitele in lei;

* Dobanile LIBOR continua sa creasca usor.

Saptamana aceasta nu am fost martorii unor evenimente deosebite pe piata monetara interbancara. Tendinta de scadere a dobanzilor a continuat sa se manifeste, indicele mediu calculat de noi ajungand in prezent la aproximativ 6,0% A- 6,5% pentru aproape toate categoriile de scadente.

Chiar daca tinta de inflatie pentru anul acesta si pentru anul viitor vor fi respectate intocmai, totusi dobanzile abia daca reusesc sa se mentina, pe medie, la un nivel real pozitiv. Asta ca sa nu mai pomenim ca exista cateva exemple de banci cu nume rasunator unde daca ne-am plasa acum banii in depozit in termeni reali am iesi in pierdere. Astfel de exemple sunt San Paolo IMI, HVB Bank Romania si ING Romania care platesc pentru depozitele standard pe 12 luni o dobanda situata in jurul a 2,5% pe an. Desigur, aceste banci sunt axate mai mult pe lucrul cu clienti institutionali si societati comerciale decat cu persoane fizice si aceasta justifica intrucat-va lipsa de atractivitate a produselor de economisire pe care le ofera populatiei.

Avand in vedere nivelul foarte coborat la care s-a ajuns, ar fi de asteptat ca in afara unor situatii exceptionale, dobanzile bancare sa ramana stabile pe parcursul saptamanilor urmatoare. Pe piata interbancara, atat joi cat si vineri depozitele overnight si cele pe o saptamana se puteau efectua la randamente anualizate de aproximativ 1%.

Titluri de stat

* Saptamana aceasta nu s-a finalizat cu succes nici o licitatie de titluri de stat.

Ca urmare randamentele nominale de referinta raman cele de saptamana trecuta. Si pe acesta piata tendina randamentelor este una descendenta, asa cum comentam si pe parcursul saptamanilor anterioare. Este normal ca atunci cand exista excedent de lichiditate in piata si cand banca centrala de semnale ca dobanzile sunt la un nivel prea ridicat, oricine incearca sa se imprumute prin emisiuni de obligatiuni (inclusiv Ministerul Finantelor Publice in numele statului) sa faca presiuni pentru a obtine costuri (randamente platite) cat mai mici. De aceea ar trebui sa ne asteptam ca si in cadrul licitatiilor urmatoare din octombrie dobansile obligatiunilor de stat nou emise sa se situeze sub pragul de 8% pe an.

Piata valutara interna

* Evolutia pietei valutare bucurestene a fost marcata saptamana aceasta de o relativa stabilitate;

* Cursurile euro si dolarului american in raport cu leul romanesc au consemnat numeroase oscilatii dar amploare acestora a fost destul de redusa.

In continuare se pare ca actorii pietei valutare sunt pregatiti pentru un euro mai slab pe termen mediu dar banca centrala deocamdata nu doreste acest lucru. Dealerii spun ca exista desigur si sedinte de tranzactionare pe parcursul carora chiar cererile de cumpare ale clientilor bancilor sa fie mai ridicate si atunci BNR nu este supusa la un efort deosebit pentru sustinerea cursului. Totusi acestea sunt cazuri destul de rare, cel putin la momentul actual.

Pentru ca pe pietele valutare internationale dolarul a ramas relativ stabil in raport cu euro iar la bucuresti euro la randul sau nu a variat prea mult in raportu cu leul romanesc, atunci si cursul USDRON s-a mentinut in linii generale la acelasi nivel ca si saptamana precedenta. A existat desigur o apreciere a cursului de referinta de la 2,9427 la 2,9585 dar aceasta nu poate fi considerata ca avand o dimensiune demna de a fi luata in seama.

KTD Invest S.A.

tel / fax 021 - 319.64.10