Romanii economisesc doar 7% din venitul lunar

Luni, 10 Ianuarie 2011, ora 14:20
1051 citiri
Romanii economisesc doar 7% din venitul lunar

Romanii economisesc doar 7% din venitul lunar, fata de o medie globala de 12%, potrivit unui studiu realizat de ING despre comportamentul si atitudinea consumatorilor din Olanda, Belgia, Spania, Romania, Polonia, SUA, Mexic, India, Coreea si Japonia, nivel minim in randul tarilor analizate, anunta NewsIn.

Consumatorii din Olanda, Belgia si Mexic aloca economiilor 10% din venitul lunar, in vreme ce cei din Spania - 11%, in Japonia - 14%, iar in India si Coreea peste 20%.

Cele mai mari cheltuieli lunare sunt alocate in Romania alimentelor (32% din venitul lunar, comparativ cu 26% la nivel global) si produselor pentru intretinerea locuintei (28% in Romania, fata de 25% la nivel global).

Astfel, pe termen scurt, consumatorii romani sunt mai expusi riscurilor financiare, 42% dintre gospodariile din Romania nedispunand de un fond de urgenta, se arata in studiul ING. In acelasi timp, doar un sfert dintre respondentii din Romania au un fond de urgenta suficient pentru a acoperi cheltuielile pe mai mult de sase luni.

La nivel global, 30% dintre consumatori au un fond de urgenta pentru mai mult de jumatate de an, cei mai prevazatori fiind consumatorii din India (87% detin fonduri de urgenta), Japonia (81%), Olanda (73%) si Coreea (72%).

Astfel, procentul romanilor care sunt nevoiti sa se imprumute atunci cand nu dispun de suficiente resurse financiare este de 27% (fata de 16% la nivel global).

In aceste conditii, mai bine de jumatate dintre romani simt ca nu detin controlul propriilor finante, asa cum reiese din studiul ING, iar 41% apreciaza ca la pensie vor dispune de resurse financiare mai reduse decat parintii lor. Pe de alta parte, aproape 80% considera ca, atunci cand se vor pensiona, copiii lor vor avea venituri mai mari ca ei.

"Acest procent ar putea fi rezultatul increderii in venituri mai consistente in viitor si al accesului la un sistem de pensii mai diversificat, exprimand in acelasi timp si faptul ca romanii privesc sistemul privat de pensii ca pe o alternativa solida si transparenta in planificarea momentului retragerii din activitate", mai considera reprezentantii ING.

Potrivit studiului, intr-un top al principalelor trei motive ce ii determina sa isi planifice viitorul financiar, romanii identifica in primul rand insuficienta sistemului de pensii in a le asigura un nivel adecvat de venituri (39%), urmata de ingrijorarea privind siguranta financiara (36%) si dorinta de a-si intretine familia (36%).

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Romania va avea un deficit de 6,5% anul acesta, conform estimarilor Comisiei Europene
Romania va avea un deficit de 6,5% anul acesta, conform estimarilor Comisiei Europene
Estimarile Comisiei Europene indica un deficit de peste 6,5% din PIB pentru Romania, in vreme ce Consiliul Fiscal considera ca acesta va fi in jur de 6,4% din PIB, daca nu se va recurge din nou la...
Ce se întâmplă cu politica energetică a României? Importurile de gaze naturale și petrol au crescut
Ce se întâmplă cu politica energetică a României? Importurile de gaze naturale și petrol au crescut
Una din țările membre ale Uniunii Europene cu cele mai mari rezerve de gaze naturale și petrol, România scade producția pentru a importa resurse de energie primară din alte țări. În...
#romani, #economie, #credite, #economii , #stiri ING