Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Romania s-ar putea confrunta cu riscurile unei aterizari fortate in 2009

Romania s-ar putea confrunta cu riscurile unei aterizari fortate in 2009

Economia Romaniei ar putea suferi anul viitor o aterizare fortata, iar cresterea economica s-ar putea tempera pana la 3,8% in 2009, pentru ca principalii sai parteneri comerciali au probleme cu propriile economii, a declarat vineri Nicolae-Alexandru Chidesciuc, senior economist la ING Bank Romania. "Avand in vedere temperarea cresterii economice in tarile din Uniunea Europeana, principalii parteneri comerciali ai Romaniei, dar si in alte state din regiune, precum Rusia si Ucraina, anul 2009 va aduce si pentru Romania ajustarea macroeconomica de care este nevoie", a spus Chidesciuc.


El a adaugat ca ING Bank anticipeaza un avans al produsului intern brut (PIB) de 3,8% in 2009, prognoza revizuita de la estimarea anterioara de 5,1%.


In acest context, afacerile orientate catre consum vor avea cel mai mult de suferit.


Pentru 2008, analistii de la ING Bank Romania estimeaza un nivel al cresterii economice de 8,8% revizuit fata de prognoza anterioara de 6,6%. Principalele motoare de crestere in acest an vor ramane consumul privat, cu un avans estimat de 12%, si investitiile de capital fix (+27%).


In al doilea trimestru al acestui an, Romania a inregistrat o crestere economica record de 9,3%, iar in primul semestru avansul PIB a fost de 8,8%.


Pentru deficitul de cont curent, analistii de la ING Bank estimeaza o usoara adancire pana la 14,3% din PIB fata de nivelul de 13,9% din PIB in 2007, in special din cauza temperarii avansului exporturilor si a scaderii remiterilor de la romanii din strainatate.


Avand in vedere si dezechilibrele externe cu care Romania se confrunta, economistii de la ING Bank nu exclud o retrogradare a Romaniei de catre agentiile de rating, desi scenariul de baza este de mentinere a calificativelor atribuite tarii.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1126 ori