Ritmul de crestere a creditarii se va tempera cu 25% anul viitor

Vineri, 03 Octombrie 2008, ora 15:29
1408 citiri
Ritmul de crestere a creditarii se va tempera cu 25% anul viitor

Ritmul de crestere a creditarii se va tempera cu 25% anul viitor, fata de nivelul de 60% din primele luni ale acestui an, a declarat, vineri, directorul general al ING Bank Romania, Misu Negritoiu. "Ritmul de crestere a creditului in economie se va tempera cu 25%, fata de nivelul de 60% din primele luni ale acestui an. Probabil ca toti vom sta in case mai mici, se vor cumpara mai putine masini de lux, motociclete sau haine scumpe", a declarat Negritoiu.


Avansul creditarii, coroborat cu cresterea economica rapida din ultima perioada, genereaza, in prezent, dificultati economiei, a adaugat directorul general al ING Bank Romania. "Problema fundamentala este in prezent atat cresterea creditarii, cat si cresterea economica", a mai spus Negritoiu.


Referitor la posibilitatile de finantare a sistemului bancar, directorul general ING Bank Romania considera ca resursele se vor diminua si vor fi mai scumpe, avand in vedere contextul international dificil. Cu toate acestea, el nu crede ca exista o volatilitate mai mare a sistemului bancar romanesc.


Ritmul de crestere a creditelor acordate de banci populatiei si firmelor s-a temperat semnificativ in august, pentru a doua luna la rand, pana la 50,4%, fata de aceeasi luna din 2007, in ciuda unui avans al imprumuturilor fata de iulie, conform datelor furinzate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).


Astfel, ritmul anual de crestere a creditului neguvernamental s-a temperat puternic in ultimele doua luni din vara, cu 13 puncte procentuale, de la 63,4% in iunie pana la 55,8% in iulie si 50,4% in august, pe fondul discutiilor despre noul regulament de creditare al bancii centrale.