Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Riscuri pentru economie: stimularea importurilor si nereducerea cheltuielilor publice

Riscuri pentru economie: stimularea importurilor si nereducerea cheltuielilor publice

Continuarea cheltuielilor bugetare in acelasi ritm in 2010 este cel mai mare risc pentru Romania, intrucat sectorul public va absorbi resursele de pe piata, lasand mai nimic pentru cel privat, ceea ce va duce la intarzierea relansarii cresterii economice, considera seful ING Bank, Misu Negritoiu.

"Sigur cacel mai mare risc pe care il are Romania este sa continue cheltuielile bugetare, care absorb toate resursele de pe piata si lasa mai nimic pentru sectorul privat, ceea ce va duce la intarzierea relansarii cresterii economice.

Ar fi un risc si stimularea in continuare a importurilor si consumului, asa cum s-a facut in perioada de crestere din ultimii trei - patru ani, si prevad, ca o contrapondere, stimularea exporturilor ca o masura care sa sprijine cresterea economiei romanesti", a declarat pentru MEDIAFAX directorul general al ING Bank Romania.


El sustine ca cel de-al treilea risc pentru Romania in 2010 este unul de natura politica, in cazul in care viziunea proprie despre stabilitatea politica nu se indeplineste si nu va exista un guvern stabil, care sa vina cu un set de masuri clare.


"Principalele probleme cu care se va confrunta economia vin in principal din partea acestor riscuri.


Astfel, daca nu se reia programul cu FMI, pietele financiare si cea locala vor fi mult mai volatile, vor exista probabil oscilatii ale dobanzii si presiuni pe cursul de schimb.


Daca statul va continua sa absoarba bani pentru deficitul bugetar la fel, costurile de finantare vor creste si probabil tot mai multe intreprinderi vor avea probleme", a explicat Negritoiu. Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1165 ori