Restructurarea ING, in atentia Comisiei Europene

Sambata, 12 Mai 2012, ora 12:59
1407 citiri
Restructurarea ING, in atentia Comisiei Europene

Comisia Europeana a deschis vineri o ancheta aprofundata in legatura cu modificarile aduse planului de restructurare a Bancii ING, care a beneficiat in 2008 de ajutoare publice colosale, relateaza AFP.

"Autoritatile publice olandeze si ING au informat Comisia Europeana in legatura cu un anumit numar de modificari aduse planului de restructurare", a indicat Bruxellesul, in opinia caruia "complexitatea lor justifica o analiza aprofundata".

Executivul european are in vedere sa faca o ancheta doar in legatura cu modificarile aduse acestui plan, existand temerea ca ele ar putea provoca distorsiuni concurentei. Comisia si-a dat din nou acordul vineri fata de planul de restructurare a ING asa cum a fost prezentat in 2009.

"Planul a cunoscut probleme de executie, care trebuie sa faca obiectivul unei analize complementare aprofundate. Am convingerea ca ele ar putea fi solutionate impreuna cu autoritatile olandeze", a declarat comisarul european pentru concurenta, Joaquin Almunia.

Comisia este preocupata indeosebi in legatura cu faptul ca ING n-a varsat "remuneratia adecvata" in 2010 si 2011 puterilor publice olandeze, in timp ce banca declara ca acumuleaza beneficii.

O alta sursa de preocupare: puterile publice si ING se declara in imposibilitate de a ceda o banca locala, ceea ce poate crea probleme de concurenta pe piata olandeza.

In fine, banca este pusa in cauza pentru c-a utilizat ajutoarele publice pentru a-si dezvolta activitatile in Italia in detrimentul concurentilor sai, ceea ce Bruxellesul trebuie sa examineze.

ING a beneficiat indeosebi in octombrie 2008 de un aport de capital din partea statului olandez de 10 miliarde de euro, garantii publice si un mecanism de sprijin pentru acoperirea activelor sale nelichide.

In schimbul acordului sau pentru ajutoarele publice acordate bancilor in timpul crizei, Bruxellesul a cerut importante restructurari.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#ancheta restructurare ING, #Comisia Europeana restructurare ING, #restructurare ING , #stiri ING