Previziuni sumbre, ING: Economia s-ar putea contracta cu mai mult de 8,6% in T2

Joi, 09 Iulie 2009, ora 13:35
1781 citiri
Previziuni sumbre, ING: Economia s-ar putea contracta cu mai mult de 8,6% in T2

Produsul intern brut (PIB) al Romaniei s-ar putea comprima cu mai mult de 8,6% in trimestrul al doilea din 2009, ca urmare a inrautatirii situatiei din sectorul constructiilor peste datele luate in calcul in prognoza anterioara, estimeaza analistii grupului ING, intr-un raport publicat joi, relateaza NewsIn.

"Datele despre sectorul constructiilor contureaza o imagine mult mai sumbra decat ne asteptam.

In timp ce noi am luat in considerare o scadere cu aproape 15% a activitatii din constructii in trimestrul al doilea al acestui an, informatiile deja existente arata ca scaderea a accelerat, astfel ca in mai constructiile s-au diminuat cu 24,5% fata de luna similara din 2008", se arata in raport.

Analistii ING sustin ca influenta efectului de baza negativ s-ar putea diminua incepand din iunie, "insa pentru a vedea imbunatatiri semnficative in ratele anuale trebuie sa aiba loc o revenire puternica a activitatii de constructii, situatia care este oarecum improbabila".

"Ca urmare, scaderea sectorului de constructii ar putea fi de aproximativ 20% in trimestrul al doilea, ceea ce arata ca prognoza noastra privind scaderea PIB de 8,6% ar putea fi optimista.

Pentru moment, o mentinem, insa am putea-o modifica, daca va fi necesar, doar anterior emiterii comunicatului despre evolutia PIB in trimestrul al doilea", se spune in raportul ING, semnat de economistul Nicolaie Alexandru Chiedesciuc.

Si vanzarile de bunuri au scazut, conform asteptarilor, pe masura ce perspectivele de consum se inrautatesc, iar acest fapt va avea implicatii negative si asupra evolutiei economiei in penultimul trimestru al anului.

"Daca luam in calcul si ideea unui an agricol nu prea bun, consumul gospodariilor ar putea fi afectat chiar mai mult, datorita componentei de auto-consum.

Singurul element pozitiv al scaderii consumului este asupra inflatiei, deoarece presiunea asupra preturilor ar trebui sa scada.

Totusi, preocuparile legate de aprovizionare se mentin, ele reprezentand un risc substantial pentru inflatie", se mai arata in raportul ING.

ING Bank Romania estimeaza o contractie a produsului intern brut cu 7,1% pentru intregul an 2009 si ca evolutia economiei romanesti va reveni pe teritoriu pozitiv abia in al treilea trimestru din 2010. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ce a facut Marcel Bolos, ministrul de Finante, saptamana asta
Ce a facut Marcel Bolos, ministrul de Finante, saptamana asta
Proiectele de tip parteneriat public-privat reprezinta viitorul si de aceea am participat la IMF/WB Constituency Meeting 2024, pentru a discuta cu expertii si a vedea cum pot fi create noi...
Semn de criză? A doua lună consecutivă cu prăbușire a lucrărilor de construcții rezidențiale
Semn de criză? A doua lună consecutivă cu prăbușire a lucrărilor de construcții rezidențiale
Volumul lucrărilor de construcții a scăzut semnificativ pentru a doua lună consecutiv în România. Dacă pe parte de construcții inginerești prăbușirea începută în ianuarie a fost...
#economie, #inflatie, #ing, #pib , #stiri ING