Piata pensiilor private facultative va ajunge la active de 335 mil. lei

Duminica, 24 Octombrie 2010, ora 23:37
1153 citiri
Piata pensiilor private facultative va ajunge la active de 335 mil. lei

Fondurile de pensii private facultative (pilon III) ar putea ajunge la active nete de circa 335 milioane lei la sfarsitul acestui an, in crestere cu 64% fata de 2009, numarul participantilor noi in 2010 fiind estimat la 30.000, a declarat pentru NewsIn directorul general ING Asigurari de Viata.

La sfarsitului lui 2009, fondurile de pensii facultative administrau active nete de 204 milioane lei si aveau 187.172 participanti.

"Ma astept insa la o crestere mai accelerata a acestei piete in viitor, in conditiile in care sunt ferm convinsa ca, pe masura ce situatia economica se va stabiliza si veniturile populatiei vor reincepe sa creasca, oamenii vor deveni tot mai constienti de nevoia de a economisi pe cont propriu pentru pensie", a mentionat directorul general al ING Asigurari de Viata, Cornelia Coman.

In opinia ei, sistemul a fost afectat in special de impactul crizei economice asupra companiilor si a politicilor acestora privind beneficiile acordate angajatilor, de presiunile asupra veniturilor si a capacitatii de economisire a populatiei.

In aceste conditii, piata pensiilor facultative a inregistrat "cresteri mai modeste decat cele la care ne asteptam si speram cu totii".

"Cresterea numarului de conturi fara contributii in sistemul de pensii private facultative a avut loc mai ales pe fondul recesiunii economice, care a afectat in decursul anului trecut un numar important de companii, determinand o parte dintre acestea sa sisteze contributiile realizate in numele angajatilor lor", a mai spus directorul ING Asigurari de Viata.

Cornelia Coman considera ca, pe masura ce situatia economiei se stabilizeaza, aceste evolutii se estompeaza, astfel incat la nivelul anului 2010 ponderea conturilor fara contributii va ramane relativ constanta comparativ cu finele anului trecut.

"In plus, pe masura ce publicul devine din ce in ce mai constient de accesibilitatea pensiilor private facultative si de nevoia de a economisi in mod individual pentru pensie, ne asteptam ca o parte dintre angajatii care nu mai beneficiaza de contributii din partea angajatorilor sa le reia in nume propriu", a mai spus Coman.

La sfarsitul lui septembrie, volumul total de active nete administrate de fondurile de pensii facultative din Romania a ajuns la aproape 300 milioane lei (70 milioane euro). 

#pensii, #private, #facultative, #ing , #stiri ING