Piata asigurarilor de viata va creste cu doar 5% in 2009

Luni, 11 Mai 2009, ora 13:30
1630 citiri
Piata asigurarilor de viata va creste cu doar 5% in 2009

Piata asigurarilor de viata va creste cu cel mult 5% in acest an, intr-un ritm de aproape 5 ori mai mic decat in 2008, mai ales pe fondul cresterii numarului de someri si a reducerii veniturilor la nivelul familiei, a spus pentru NewsIn directorul general al ING Asigurari de Viata, Cornelia Coman, potrivit Newsin.

In 2008, piata asigurarilor de viata a crescut cu 24,11%, pana la 1,8 miliarde lei, reprezentand 20,5% din intreaga piata de asigurari.

"Vanzarile din luna martie au fost superioare atat lunii ianuarie, cat si lunii februarie. Cred ca vom incheia acest an cu o evolutie pozitiva a pietei de asigurari de viata, chiar daca procentul va fi foarte scazut, probabil pana in 5%", a explicat Coman.

Piata de asigurari de viata a inregistrat o scadere in primele doua luni din acest an, a mai spus Coman, mentionand datele Comisie de Supraveghere a Asigurarilor (CSA).

"Se asteapta o revenire a pietei in urmatoarele luni, insa cu siguranta nu vom mai vedea cresterile pe care le-am inregistrat in anii anteriori", a mai spus sefa ING Asigurari de Viata.

Ea sustine ca somajul a avut un efect negativ atat asupra pietei asigurarilor de viata, cat si asupra pietei pensiilor private, in conditiile in care o parte dintre clienti si-au pierdut deja locul de munca.

"Veniturile la nivelul familiei au scazut si, astfel, asiguratii nu au mai putut sa plateasca prima de asigurare", a mai spus Coman.

Ea a adaugat ca exista destul de multa incertitudine in ce priveste evolutia economica a Romaniei si impactul acesteia asupra veniturilor viitoare, disponibile in fiecare familie.

"Cu siguranta sunt si factori de natura psihologica, cum ar fi scaderea nivelului de incredere a romanilor in viitorul lor financiar", a mai spus directorul general al ING Asigurari de Viata.

Daca in trecut evolutia economica era doar de crestere, iar oamenii erau optimisti, in primul trimestru al acestui an factorul pshihologic a dominat prin teama oamenilor ca vor ramane brusc fara bani, considera Coman.

Deblocarea creditarii va ajuta si piata asigurarilor de viata

Odata cu deblocarea creditarii, fenomen anticipat de tot mai multi analisti, piata de asigurari de viata ar putea iesi din declin, considera Coman. Ea a subliniat, insa, ca doar 15% din primele de asigurare de viata sunt asociate creditelor ipotecare.

Potrivit acesteia, un efect negativ asupra pietei asigurarilor de viata l-a avut scaderea nivelului creditarii. "Avem un segment important de asigurari de viata care sunt vandute impreuna cu creditele bancare, iar acest segment a avut de suferit", a mai spus ea.

Coman a subliniat ca nu doar stoparea creditarii are un impact negativ, ci si imposibilitatea de rambursare a creditului, prima de asigurare fiind inclusa in rata de credit, care are efect si asupra contractelor existente.

Evolutia pietei de asigurari de viata depinde foarte mult de categoria din care ar putea face parte posibilii someri.

"Este bine stiut ca asigurarile de viata si pensiile facultative sunt destinate tuturor categoriilor de clienti, dar sunt cumparate in special de cei cu venituri medii si superioare. Depinde ce clasa de angajati va fi afectata de somaj, insa cred ca persoanele cu venituri mici prezinta cel mai ridicat risc de pierdere a locului de munca", a completat Coman.

#piata, #asigurari de viata, #someri, #creditare , #stiri ING