Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Misu Negritoiu: Prima Casa ar trebui sa fie doar in lei

Misu Negritoiu: Prima Casa ar trebui sa fie doar in lei

Presedintele ING, Misu Negritoiu, crede ca BNR ar trebui sa stimuleze creditarea in lei, una dintre solutii fiind acordarea de credite doar in moneda nationala prin programul Prima Casa.

Stimularea creditarii in lei ar avea ca efect scaderea riscului valutar sistemic adus de imprumuturile in euro, conform Cotidianul.ro.

O alta metoda de crestere a creditelor in moneda nationala ar fi reducerea rezervelor minime obligatorii la lei.


Stimularea creditarii in moneda nationala s-ar putea realiza, printre altele, prin reducerea rezervelor minime obligatorii la lei si prin acordarea de credite prin Programul Prima Casa numai in moneda nationala.


"Eu cred ca banca centrala e mult prea toleranta. Trebuie sa fie mai activa, chiar agresiva pentru ca lucrurile nu mai sunt ca inainte de criza.


Avem o piata de lei in care leii baltesc pe piata monetara pentru ca nu avem active pentru acesti bani. In loc sa incurajam imprumuturile in valuta, hai sa le incurajam pe cele in lei", a spus presedintele ING.


Stimularea creditarii in lei ar putea fi facuta prin politici monetare si prin programele guvernamentale, precum Prima Casa.


"In mod normal ar trebui aduse costurile de finantare la acelasi nivel.


Cand vrem sa descurajam creditul in valuta, surpriza, Banca Nationala reduce rezervele minime obligatorii. Ce sa intelegem? Ca stimuleaza creditul in valuta. Ma intreb de ce programul Prima Casa, care este un program guvernamental, de nu este in lei", a mai declarat Misu Negritoiu.


 Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1220 ori