Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

ING: Un roman din 10 va fi somer in 2010

ING: Un roman din 10 va fi somer in 2010

Analistii din cadrul ING sustin ca rata somajului va ajunge la 8% in 2009, sub estimarea initiala si ca va atinge 10% in 2010. In plus, specialistii din cadrul ING estimeaza ca economia Romaniei se va contracta, cel mai probabil, in intervalul 6,5%-7%, fata de estimarea anterioara a ING, de 7,5%, transmite NewsIn.

In 2010 rata somajului ar putea atinge 10%, pe fondul intarzierii aparitiei efectelor recesiunii asupra acestui indicator, ceea ce ar pune presiune asupra consumului si a evolutiei creditelor neperformante, se mai arata in raport.

De asemenea, analistii ING sustin ca datele privind evolutia economiei in trimestrul al treilea sugereaza ca, pe intreg anul 2009, contractia ar putea fi "foarte probabil" situata in intervalul 6,5%-7%, fata de estimarea anterioara a ING, de 7,5%.

"De fapt, ajungem la o cifra de -6,7% pentru 2009, daca presupunem ca ultimul trimestru ar putea arata o crestere de 0,6% fata de trimestrul anterior", se mai arata in raport.

Cu toate acestea, analistii ING mentioneaza ca isi vor revizui prognoza anuala asupra PIB dupa publicarea pe larg a datelor privind evolutia economiei la inceputul lui decembrie.


"Pana in acel moment, nivelul increderii in estimarea noastra privind o crestere economica pozitiva in 2010 a crescut (am estimat +1,6% din septembrie), insa vrem sa mai subliniem ca au ramas riscuri importante ce vizeaza activitatea economica in prima jumatate a anului viitor", se mentioneaza in analiza.

Astfel, riscurile subliniate de ING se refera in principal la factorii politici, la masurile ce trebuie luate pentru a ajusta deficitul bugetar si la "preferinta BNR de a controla cursul de schimb, ceea ce pune presiune pe ratele interbancare si, implicit, pe dobanzile la creditele pentru companii si gospodarii".


"Aceste riscuri influenteaza negativ si moneda locala in ciuda asteptarilor privind imbunatatirea activitatii economiei, din cauza ca nivelul incertitudinii ramane ridicat, iar cresterea (economica, n.r.) ar putea disparea usor", se mai precizeaza in raport.

De asemenea, ING sustine ca recuperarea economiei nu poate fi bazata exclusiv pe factorii externi, chiar daca, in prezent, cresterea cererii externe ajuta industria si exporturile, intrucat in 2010 exportul net va avea o contributie mai redusa pe fondul unei probabile reveniri a importurilor si in conditiile in care industria reprezinta doar 25% din PIB.

Astfel, o relaxare a politicii monetare este necesara pentru a sustine economia, ceea ce ar avea un impact pozitiv asupra cererii interne, insa poate aparea numai dupa ce politica fiscala va da semne de intarire, mai spun analistii ING.Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1198 ori
Citeste mai multe despreing someri economie