ING si-a imbunatatit estimarea privind cresterea economica

Sambata, 20 Februarie 2010, ora 01:50
1583 citiri
ING si-a imbunatatit estimarea privind cresterea economica

Romania ar putea avea o crestere economica de 1,9% in 2010, sustin analistii ING, care si-au imbunatatit prognoza anterioara ce viza un avans cu 1,6% al economiei romanesti, pe fondul redresarii mai rapide a economiei globale, odata cu revenirea increderii in consum.

"In prezent suntem moderat optimisti referitor la perspectiva de crestere pentru Romania, unde vedem un avans al produsului intern brut de circa 2% in acest an fata de 1,6% estimat anterior, sustinut de evolutiile globale, o revenire usoara a increderii in consum si masuri suplimentare de relaxare monetara, in contextul unei situatii politice interne stabile", se arata intr-un raport publicat vineri de ING.

Pentru 2011, ING se asteapta la o crestere ceva mai mica, de 1,7%, ca urmare a ajustarilor impuse pe partea fiscala. "Pericolul cel mai mare pentru perspectivele de crestere din 2010 vine din partea agriculturii, in sensul ca un an prost ar putea duce la o scadere economica.

Un asemenea scenariu ar putea duce la cresterea abrupta a preturilor de consum, peste prognoza noastra, asadar mai ridicata de 4-5% in 2010", explica analistii ING.

Totodata, ING estimeaza ca Banca Nationala a Romaniei (BNR) si-ar putea rata din nou tinta de inflatie, pe masura ce presiunile inflationiste par sa persiste mai ales in semestrul al doilea, sustinute de factori de pe partea ofertei.

ING vede un nivel al inflatiei de 5% la finalul lui 2010, peste media de 4,1% estimata de alti economisti, precum si peste prognoza de 3,5% a bancii centrale. In plus, in acest an, leul ar putea sa se intareasca cu circa 3% in fata euro.

"In cazul unui scenariu optimist, in care cursul de schimb ar ajunge treptat la 3,80 lei/euro, iar anul agricol ar fi bun, inflatia anuala s-ar putea tempera la 3%", se mai arata in raport.

"Daca leul se va aprecia in fata euro prea rapid si prea puternic, am putea vedea deficitul comercial adancindu-se din nou. Totusi, BNR ar putea preveni asemenea evolutii, mai ales ca si-a exprimat deja temeri in acest sens", sustine ING.

Analistii bancii se mai asteapta ca deficitul bugetar din 2010 sa se tempereze numai pana la 6,6% din PIB, fata de tinta de 5,9% din PIB agreata de autoritatile romane cu Fondul Monetar International (FMI).

In plus, ING se asteapta ca rata somajului din Romania sa ajunga la 9,3% in acest an, in crestere de la 7,8% la finalul lui 2009, pentru ca in 2011 sa scada la 8%. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#ing, #crestere, #economica , #stiri ING