ING separa asigurarile de activitatile bancare

Luni, 26 Octombrie 2009, ora 10:42
1185 citiri
ING separa asigurarile de activitatile bancare

Grupul olandez ING a anuntat luni ca se va diviza, separand activitatile bancare de cele de asigurari, si va deveni o banca de mai mica anvergura, concentrata pe pietele din Europa, conform unui program de restucturare convenit cu Comisia Europeana (CE).

De asemenea, ING va rambursa "devreme" jumatate, respectiv 5 miliarde euro, din ajutorul obtinut de la guvernul olandez, operatiune care va fi finantata printr-o majorare de capital de pana la 7,5 miliarde euro, conform Mediafax.

Majorarea de capital va fi realizata printr-o emisiune de drepturi de preemptiune.

ING urmeaza sa renunte, "cu timpul", la toate operatiunile de asigurari (Insurance) si management al investitiilor (Investment Management), prin oferte publice initiale, vanzari sau o combinatie a acestor proceduri, se arata intr-un comunicat publicat luni de grupul olandez.

"Negocierile cu CE au fost finalizate. Aprobarea oficiala este asteptata inainte de Adunarea Extraordinara a Actionarilor din 25 noiembrie", precizeaza banca.

Finalul procesului de divizare este programat pentru anul 2013, ING urmand sa devina o institutie financiara concentrata in principal pe operatiunile din Europa, cu divizii de anvergura mai redusa in alte regiuni.

"Banca va fi concentrata predominant pe Europa, cu optiuni selective de crestere in alte zone", se arata in comunicatul ING.

Acordul de restructurare incheiat de CE cu ING este un foarte bun exemplu al schimbarilor profunde pregatite de Executivul Uniunii Europene pentru bancile care au primit ajutoare de stat, noteaza agentia Reuters.

Grupul olandez precizeaza, in comunicat, ca activele totale controlate de ING la finele anului 2013 vor fi cu 30% mai reduse fata de nivelul de la 30 septembrie 2008. ING controla, la acea data, active de 1.375,814 miliarde euro, potrivit unui raport trimestrial.

Conform acordului cu CE, banca olandeza va vinde si ING Direct USA, compania de online banking detinuta in Statele Unite.

ING va rascumpara, in luna decembrie a acestui an, de la guvernul olandez, titluri de valoare Core Tier-1 de 5 miliarde euro. ING a primit, in octombrie 2008, sprijin guvernamental de 10 miliarde euro.

Ajutorul de stat va fi returnat la un pret de 10 euro pe actiune, plus un cupon de 8,5% si o prima de rambursare cuprinsa intre 333 milioane euro si 691 milioane euro, in functie de cotatia bursiera a bancii la data efectuarii tranzactiei, se arata in comunicatul citat.

In plus, ING a adaugat ca va plati catre stat alte 1,3 miliarde euro in cadrul schemei de garantare a activelor convenita cu guvernul olandez in luna ianuarie a acestui an. Pachetul de sprijin obtinut atunci de banca se refera la garantii guvernamentale pentru un portofoliu de 22 miliarde euro compus din titluri de valoare avand drept colateral active ipotecare. Guvernul s-a angajat atunci sa garanteze riscurile legate de aceste instrumente la 90% din valoarea lor.

#ing, #asigurari, #banci , #stiri ING