Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

ING: sectorul energetic, profitabil pe timp de criza

ING: sectorul energetic, profitabil pe timp de criza

Directorul Diviziei Piete de Capital al ING Bank Romania, Florin Ilie, a declarat marti ca daca exista investitii care sunt rentabile in perioada de criza economica, atunci acelea sunt in sectorul energetic si ca inclusiv ING Bank este interesata sa finanteze proiecte pe energie regenerabila, precizeaza NewsIn.

"Energia este atractiva chiar si in perioada de criza. Daca exista investitii care sunt rentabile acum in perioada de criza economica, atunci sunt acelea din sectorul energetic. ING Bank Romania a analizat mai multe proiecte din sectorul energetic, pe care sa le finanteze, mai ales pe energie regenerabila, pe hidro si eolian", a precizat Florin Ilie.

De asemenea, acesta a afirmat ca, in ceea ce priveste proiectele pe energie regenerabila si finantate de UE prin Axa IV, prin care sunt alocabile 300 milioane euro, nu au fost inca demarate.

"Ultimele proiecte pentru energie regenerabila s-au audiat la 30 septembrie 2008. A trecut mai bine de un de atunci si nu a demarat niciun program din cele 14 aprobate. Nici macar nu s-au semnat contractele. Bancile sunt interesate sa finanteze astfel de proiecte, dar procedurile sunt excesiv de birocratizate. Probabil va urma o alta cerere pentru proiecte", a mai spus reprezentantul ING Bank Romania.

Florin Ilie a mentionat faptul ca, daca o banca finanteaza un asa mare proiect, atunci acea banca vrea sa-si recupereze banii investiti, iar lucrurile sunt ingreunate de birocratie.

"Exista o frica viscerala in adminstratia romaneasca privind asumarea responsabilitatii. Acest lucru duce la o paranoia si deci la o birocratie excesiva", a afirmat directorul Diviziei Piete de Capital al ING Bank Romania.

Totodata, acesta considera din punctul de vedere al finantarii, este nevoie de parteneriat public-privat.

"85% din capacitatile termo nu functioneaza conform normelor europene. In doi ani, aceastea ar trebui inchise. Este vorba de investitii atipic de mari. Si ele au nevoie de parteneriate public-private. Investitiile in sectorul energetic sunt pe termen lung", considera Florin Ilie, care precizeaza ca mediul fiscal din Romania nu este stabil si nici nu crede ca va fi in viitor.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1407 ori
Citeste mai multe despreing energie sector energetic criza profit