ING: Scadente nete mari in iulie, favorabile titlurilor de stat in lei

Joi, 04 Iulie 2013, ora 12:01
1603 citiri
ING: Scadente nete mari in iulie, favorabile titlurilor de stat in lei

Un interval de tranzactionare de 0,5% si volume mai mici decat in mod normal, marcheaza un inceput de luna neobisnuit in piata valutara locala, situatie care va persista in continuare pe fondul calmului datorat pietelor inchise din SUA, potrivit unui raport ING Bank.

Pentru luna iulie, Ministerul Finantelor a anuntat ca va emite 1,7 miliarde lei in titluri de stat in lei, fapt primit favorabil de catre pietele locale, cu randamentele pentru instrumentele datoriei publice in lei corectand putin din cresterile initiale de 10pb.

Scadente de titluri de stat, insumand 3,8 miliarde lei in iulie, aproape in totalitate concentrate in titluri cu maturitate initiala de peste un an, se vor traduce cel mai probabil in cerere relativ buna la licitatiile din aceasta luna si pot conduce la o posibila scadere a randamentelor. Drept consecinta, leul ar putea castiga teren, iar in perspectiva licitatiei la titluri pe doi ani de luni, putem vedea un usor avans al monedei locale astazi.

Ratele intre o luna si un an au revenit pe crestere ieri, cu circa 10-15pb, recentele oscilatii oglindind cel mai probabil miscarile din piata titlurilor de stat in lei.

Astfel, s-a inregistrat o crestere de 3-5pb a randamentelor ieri, posibil indusa de tonul din pietele internationale.

In pofida scadentelor nete ridicate insumand 2,1 miliarde lei in iulie, calendarul emisiunilor este nefavorabil conditiilor de lichiditate, indicand chiar o inrautatire a situatiei lichiditatii fata de iunie. Aceasta deoarece scadentele ridicate din iulie sunt concentrate spre finalul lunii, fapt care in schimb conduce la o imbunatatire a conditiilor de lichiditate din august.

Chiar in conditiile in care emisiunile de titluri in lei in august ar fi de doua ori mai mari decat cele 2,2 miliarde lei din iunie, scadentele nete vor avea un impact pozitiv asupra lichiditatii din luna urmatoare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#scadenta titluri stat, #intreval tranzactionare, #datorie publica , #stiri ING